A Brexit után is erőteljesek lesznek a brit-magyar kapcsolatok

Theresa May miniszterelnök szóvivője szerint a magyar és a brit kormány arra törekszik, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is erőteljesek legyenek a kétoldalú kapcsolatok.

Theresa May szerdán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Downing Streeten. A találkozón Theresa May megerősítette, hogy London 2017 márciusának végéig aktiválni kívánja a kilépést. Nagy-Britannia azonban távozásáig teljes körű és aktív szerepet tölt be az EU-ban.

A kormányfő megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi státusának megőrzésére törekszik, és számít is arra, hogy ez sikerül, de ennek fejében az Európában élő brit állampolgárok jogait is meg kell védeni.

Viktor-Orban-and-Theresa-May-716521.jpg

Theresa May kifejtette, hogy a migránsoknak az általuk elért első biztonságos országban kell maradniuk, és különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági migránsok között. Minden országnak joga és felelőssége saját határainak védelme, illetve a visszaküldött illegálisok befogadása.

Orbán a találkozót követően elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével. Ő is úgy nyilatkozott, hogy a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy a munkavállalók jogainak kérdését a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint természetszerűleg a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail