Szadista gyilkos brit bankár

Háromnapos alkoholos-kábítószeres orgia közepette kínozta halálra két prostituált áldozatát Rurik Jutting, a Merryll Lynch Cambridge-ben végzett alkalmazottja. A hongkongi esküdtszék egyhangúan bűnösnek találta, az ítélet: kétszeres életfogytiglan.

Jutting 2014-ben végzett az indonéz Sumarti Ningsiihhel és Seneng Mujiasihhal, akikkel az egyik hongkongi vöröslámpás negyed bárjában ismerkedett meg. A vádlott nem tanúsított semmilyen érzelmet az ítélet kihirdetésekor, amelyet a hallgatóság szórványos tapsa kísért.

Rurik-Jutting-Facebook.jpg

Egy klasszikus pszichopata arca

A bankárt, ha Kína területén követi el tettét, halálra is ítélhették volna. Hongkongban elviekben 1993-ig létezett a halálbüntetés emberölés, emberhalált előidéző emberrablás és kalózkodás bűntettére, ám az utolsó kivégzést 1966-ban hajtották végre.

A bíróság előtt ügyvédje olvasta fel Jutting írásba foglalt mondanivalóját. „Tetteim borzalmasak voltak még a gyilkossági tárgyalások mércéi szerint is”, hangzott el az utolsó szó jogán. „Az esküdtszék olyan ítéletet hozott, amelyet nem tudok és nem is akarok ellenezni. Tetteim naponta kísértenek.” Megbánását fejezte ki a hozzátartozók felé: „Sajnálom, szó nem fejezheti ki, mennyire sajnálom.”

2500.jpg

A lányok eredetileg cselédkedni jöttek Hongkongba a nyomor elől

Az érintettek ezt nem hallhatták. A két meggyilkolt lány Indonézia eldugott vidékéről, szegény környezetből érkezett – eredetileg azzal az elképzeléssel, hogy cselédként dolgoznak majd --, és hozzátartozóiknak nem volt arra pénzük, hogy Hongkongba utazzanak a tárgyalásra. Az egyikük családja úgy nyilatkozott, keservesen megbánták, hogy a lányt Hongkongba eresztették. A másik família reményét fejezte ki, hogy a gyilkos ellen szigorú ítéletet hoznak.

A bankárt képviselő Tim Owen brit ügyvéd azt bizonygatta, hogy védence, aki az iszonyú eseményeket még mobiltelefonjával is megörökítette, személyiségzavarban szenved.

Michael Stuart-Moore bíró a kétszeres életfogytiglan kimondásakor megállapította: a vádlott „ördöginek és szörnyetegnek ábrázolta önmagát, de ezek egyike sem fedi a történtek valóságos természetét. A vádlott a szexuális ragadozó archetípusa.”

hk-murder-update07_0.jpg

A bárban még nem sejtették, kivel hozta őket össze balsorsuk

A bíró az indoklásban kifejtette, hogy Juttingnak kivételes állása volt olyan fizetéssel, amelyről mások legfeljebb csak álmodozhatnak. Szikrányi megbánást sem tanúsított, és csak a tárgyaláson felolvasott kijelentés volt az egyetlen, ahol egyáltalán bocsánatkérés hangzott el, amit a bíró elfogadni nem tudott. Stuart-Moore éreztette, hogy a felolvasott dokumentum valójában alighanem az ügyvédtől származott.

A védelem azt tervezi, hogy valamiképp eléri Rurik Jutting átszállíttatását Hongkongból egy brit börtönbe. A szándék mögött alighanem az húzódik meg, hogy hazavitel esetén reményt látnak egy távoli jövőben történő szabadlábra helyezésre, vagy a jobb környezetet biztosító börtönpszichiátriára való átszállításra. A bíró ezzel kapcsolatban megígérte: gondja lesz arra, hogy az angol bíróságok teljes mélységében megismerjék az ügy részleteit.

A huszonhárom éves Ningsih, egygyermekes anya súlyos késszúrásokat szenvedett el a hátsó felén és a nyakán. A valószínűleg több nappal korábban meggyilkolt, huszonkilenc esztendős Muijasih oszladozó hulláját a gyilkos lakásának balkonján, egy bőröndbe gyömöszölve találták meg.

Lawyer Michael Vidler (front centre), British forensic psychiatrist Richard Latham (right) and British psychologist Derek Perkins.jpg

Hárman a védelem csapatából. Balról: Derek Perkins pszichológus, Michael Vidler ügyvéd és Richard Latham igazságügyi orvostani szakértő

Jutting nem tanúskodott a saját tárgyalásán. Beszéltek azonban helyette a mobillal rögzített képek, amelyeket mint bizonyítékokat az esküdtszék tagjai is megismerhettek. Sőt, a tettes a telefonra a saját kvázi beismerő vallomását is felvette.

„A nevem Rurik Jutting. Körülbelül öt perccel ezelőtt öltem, gyilkoltam meg ezt a nőt”, mondja, majd oda is mutat a holttestre. „Hétfő éjszaka van. Szombat kora reggel óta tartottam fogságban. Több alkalommal megerőszakoltam, megkínoztam, de nagyon csúnyán megkínoztam... Szomorú vagyok egy kicsit, mert jó ember volt, de bűnösnek nem igazán érzem magam.”

British+Banker+Rurik+Jutting+Appear+Court+oibpmfeSLVKl.jpg

Meghozzák a vádlottat

Lau Fei-lung toxikológus vallomása szerint a bankár a bűntett elkövetésekor alapos kokainmámorban lehetett, mert körülbelül napi három grammnyit fogyaszthatott a drogból. Erre rá napi négy üveg bort vedelt.

A múlt hónapban kezdődött bűnperben Jutting a hongkongi legfelsőbb bíróság előtt gyilkosságban nem, csupán emberölésben vallotta nagát bűnösnek csökkentett felelősségi alapon. Az előkelő Winchester College-ban érettségizett, majd a cambridge-i Peterhouse-ba járt vádlott ugyancsak elismerte a harmadik vádpontot: holttest törvényes eltemetésének a meggátolását. A kínzás és a nemi erőszak ügyében eleve nem is emeltek ellene vádat.

rurik-jutting1.jpg

A rabomobilban

A bankár a tett elkövetése időszakában eltűnt a munkahelyéről. Ha e-mailen keresték, ez a programozott válasz érkezett tőle: „Hivatalon kívül vagyok. Határozatlan időre. Sürgős megkeresés, vagy voltaképp bármilyen megkeresés esetén kérem, lépjen érintkezésbe olyasvalakivel, aki nem őrült pszichopata.”

39F2416F00000578-0-Double_killer_Rurik_Jutting_has_lost_dramatic_amounts_of_weight_-a-2_1478070732943.jpg

Hongkongban több mint 340 ezer indonéz és filippínó lány dolgozik háztartási alkalmazottként – vagy otthon így tudják róluk. Egy tanulmány szerint hatból egy gyakorlatilag rabszolga, heti 71 órát dolgozik, és súlyos fizikai és mentális kínzásokat kénytelen elszenvedni.


vissza

facebooktwitteremail