Kiállítás a pesti angol követségen

Kiállítás mutatja be a budapesti brit nagykövetségen a képviseleten 1956-ban készült jelentéseket, amelyekből 15 részes rádiós és tévésorozatot állítanak össze a közmédia munkatársai - mondta el Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete és Siklósi Beatrix, az MTVA nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője.

A nagykövetség jelentkezett az ötlettel, ami a közös ünneplés mellett tiszteletadás a magyarok felé, és annak bemutatására is alkalmas, mit és hogyan láttak hat évtizeddel ezelőtt a brit követség munkatársai az eseményekből. Ezt formálják két-három perces, először jövő hétfőn adásba kerülő epizódokká az MTVA munkatársai.

lindsayí.jpg

Lindsay nagykövet

Iain Lindsay arról beszélt, a kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy a maguk módján, illő és megfelelően érzékeny módon állítsanak emléket az 1956-ban történteknek, ehhez sikerült videoüzenetben megszólaltatniuk Regéczy-Nagy Lászlót, a követség akkori sofőrjét, aki a képviselet és a forradalmárok között vitte az üzeneteket, és akit később 14 évnyi szabadságvesztésre ítéltek szerepvállalásáért.

A diplomata felidézte: a forradalom leverése után 20-25 ezer magyart fogadott be Nagy-Britannia. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail