Orbán Londonba látogat

Theresa May miniszterelnök Orbán Viktorral egyeztet jövő héten Londonban. Több uniós vezető is attól tart, hogy May az oszd meg és uralkodj stratégiára játszik a Brexit-tárgyalások megkezdése előtt 

A találkozóra november 8. után kerülhet sor, amikor May hazatért indiai útjáról. Magyar tisztségviselők szerint már egy ideje tervezték a kétoldalú egyeztetést, azonban ennél többről nem számoltak be.

Orbán látogatása felerősítheti azokat a nézeteket az EU-ban és Brüsszelben, hogy Nagy-Britannia szövetségest keres a magyar kormányban a Brexit-tárgyalások megkezdése előtt.

A portálnak egy meg nem nevezett magas rangú magyar kormánytisztviselő azt mondta, már hosszabb ideje tervezik a találkozót - írja a HVG. Később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek azt mondta a találkozóval kapcsolatban, hogy "jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelentenivalónk".

orban-viktor4-e1442998029397-1024x576.jpg

A BuzzFeed szerint Orbán londoni látogatása tovább növelheti az uniós aggodalmakat, hogy a Brexit-tárgyalások előtt a brit kormányfő az oszd meg és uralkodj elvét követve éket verne az EU-tagok közé, és emiatt építene szövetséget a jobboldali magyar miniszterelnökkel.

Bár Orbán azon kevesek egyike volt, aki dicsérte May-t a múlt havi brüsszeli csúcson lezajlott bemutatkozása után, a magyar kormányfő Nagy-Britannia számára ellentmondásos szövetséges lehet, többek között a menekültpolitikája miatt – tette hozzá a beszámoló.

"Jó társaságba keveredik" – mondta a BuzzFeednek egy uniós tisztségviselő a brit kormányfő Orbánhoz való közeledéséről.

Politico azt írta, May és Orbán egyetérthet a személyek EU-n belüli szabad mozgását érintő kérdésben.

A portál szerint a menekültek beáramlásának megállításán dolgozó Orbán vélhetően nem emelne kifogást az ellen, hogy Nagy-Britannia ragaszkodik a náluk letelepedő és munkát kereső EU-állampolgárok jogainak megnyirbálásához. (Portfolio/MTI/HVG)


vissza

facebooktwitteremail