Mészárlás Walesben

Először azt hazudta a hatóságoknak a tettes, hogy baleset történt, később azonban bevallotta, hogy szándékosan gyilkolta meg a nyugdíjas pedagógust

Ráesett a láncfűrészre az anyám, hazudta a 47 éves Robert Owens, miután magyarázatot kellett adnia édesanyja, a 75 éves Iris Owens, nyugdíjas tanárnő és segélyszervezeti dolgozó halálára. Elmondása szerint a baleset épp akkor történt, amikor Owens tüzelőt aprított a kályhába otthonukban, a dél-walesi Caerphillyben.

Ystrad-Murder-image-2-06.05.16-600x400.jpg

A ház a Nelson Roadon, amelynek kertjében a rémtett lezajlott

A cardiffi bíróság megállapította, hogy Owens hívta ki a mentőket, akik érkeztükkor a hátán fekve találták az áldozatot, míg fiának keze véres volt. Iris Owens nyakán és fején vágás tátongott, de szemét mintha beverték volna. Véres volt a fatönk is.

Christopher Clee ügyész vádbeszédében elmondta, hogy az áldozatot halála napján, május harmadikán, délután öt után teregetni látták a kertben. Röviddel ezután egy szomszéd hallotta, amint a láncfűrész beindul. Owens 5 óra 21-kor hívta ki a mentőket, és azt állította: „Megőrült az anyám. Fát vágtam fel, és az anyám meg megőrült.”

Húsz perccel később megállapították a halál beálltát. Owenst hat órakor tartóztatták le emberölés gyanújával. Azt mondta: „Tudom, börtönbe megyek. Nem tudom elhinni, hogy ez megtörtént. Én csak fát hasogattam. Miért kellett ennek megtörténnie?”

Később azt mondta a rendőröknek: „Nem állt szándékomban megölni az anyámat. Fahasábokat fűrészeltem, és ő ráesett a fűrészemre.” Egy szeptemberi kihallgatáson azonban beismerte a gyilkosságot. Nem csak a láncfűrésszel rontott rá, előtte fojtogatta és rugdosta is az anyját.

irisowens.jpg

A nyugdíjas tanárnő elözvegyült, azután költözött össze kábszeres fiával

A bíróságon felolvasott tanúvallomása szerint Owens közel állt az anyjához. Egy asszony, aki mindkettejüket ismerte, azt mondta, a férfi „furcsának, de nem különösebben furcsának” tűnt, és néha „gyerekesen viselkedett, mint aki odafigyelésre vágyik”.

Együttélésük Iris Owens férjének halála után kezdődött. Owensnek drogproblémái voltak, és mint később megállapították, a gyilkosság elkövetésekor is heroin és kokain hatása alatt állt. Védője nem tudta vitatni, hogy szándékos emberölés történt, és kijelentette, hogy védencét porba sújtották a történtek, amelyek következményeivel immár örökké együtt kell élnie. Az ügyvéd megjegyezte, hogy anya és fia között a kapcsolat „közeli, szerető és támogató” volt.

Nicola Davies bírónő november elsején, kedden hozza meg az ítéletet.


vissza

facebooktwitteremail