Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

A 47 tagú testület új tagjairól tartott voksoláson a világszervezet közgyűlésének 144 tagja szavazott Orbán Viktor lopakodó diktatúrája mellett. Szaúd-Arábia még ennél is jobban szerepelt, 152 voksot kapott, nyilván az emberi jogok gaudiumára. A mandátum három évre szól és 2017-ben kezdődik.

UN_human_rights_council_afp.jpg

A Putyin-rendszer szerint jó országokkal szemben maradtak alul

A kelet-európai térségnek fenntartott két helyért három ország versengett: Magyarország mellett Horvátország és Oroszország, ez utóbbi a most lejáró 3 éves ciklusban már tagja volt a szervezetnek. Horvátország a maga 114 voksával szintén megelőzte az oroszokat, akik csak 112 szavazatot kaptak. Ebben valószínűleg része volt annak is, hogy a hét elején több mint 80 humanitárius szervezet arra szólította fel a világszervezet tagállamait, hogy Szíriában játszott szerepe miatt Oroszország ne kerülhessen be újra az Emberi Jogi Tanácsba.

Az Emberi Jogi Tanács fontos kormányközi testülete a világszervezetnek. Az ENSZ Közgyűlése - az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként - 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata: az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása.

5813843cc36188df5b8b46f9.jpg

A Közgyűlés, ahol a résztvevők nagyobb hányadának semmi keresnivalója nem lenne az ENSZ alapelvei szerint

Magyarország egyszer már volt tagja, mégpedig 2009-től 2012-ig. A választás regionális alapon történik, a jelölteket a térségek választják ki, és ha nincs vetélytársuk, a megválasztásuk gyakorlatilag eldöntött kérdés. Így került be például most a testületbe Szaúd-Arábia is - amelyet pedig rengeteg bírálat ér különböző civil szervezetek részéről jemeni hadjárata, az ottani bombázások miatt -, méghozzá 152 szavazattal.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kifejtette: nagyon szoros volt a szavazás eredménye, Oroszország „nagyon jó országokkal, Magyarországgal és Horvátországgal versengett”. A nagykövet szerint hazánk és Horvátország két szerencsés állam, mert méreteik miatt „nincsenek kitéve a nemzetközi diplomácia forgószelének”. Csurkin azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország pár évig tagja volt a tanácsnak, és bizonyos abban, hogy később újra megválasztják.

russia-was-denied-membership-into-the-un-human-rights-council--hungary-and-croatia-got-the-open-seats-instead.jpg

Vitalij Csurkin biztos abban, hogy majd legközelebb sikerül

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet vezetője, Louis Charbonneau szerint Oroszország újraválasztási kérelmének elutasítása „kemény üzenet a Kremlnek amiatt, hogy olyan rezsimet támogat, amely atrocitásokat követ el Szíriában”.

Az Emberi Jogi Tanács újonnan megválasztott tagjai: Horvátország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Brazília, Japán. Magyarországon kívül bejutottak még az emberi jogok olyan bajnokai, mint Irak, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Kína, Ruanda, Kuba, Dél-Afrika és Tunézia. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail