Betiltják a horrorbohócokat

Németországban a hatóságok következetesen és a zéró tolerancia elve alapján lépnek fel a bohócjelmezes zaklatók, azaz a horrorbohócok ellen, ígérte a német szövetségi belügyminiszter.

thomas-de-maiziere-visits-afghanistan.jpg

Thomas de Maizire

Thomas de Maizire hangsúlyozta, hogy a horrorbohócok zaklatásai bűncselekménynek minősülhetnek, és semmi közük a közelgő Halloween-ünnep (október 31.) „ártatlan szokásaihoz”.

krajcáros.jpg

Krajcáros

A gyilkos bohóc figuráját elsőként Stephen King alkalmazta egyik legjobban sikerült művében, az It (Az) címűben, és a könyvből készült horrorfilmben szereplő figura, Pennywise – a könyv magyar fordításában: Krajcáros, a táncos bohóc – lett minden horrorbohóc ősapja.

Krajcáros legjobb jelenetei

Az amerikai jelenség az utóbbi hetekben terjedt el Németországban. A rémületet keltő gonoszbohóc-álarcot viselő ismeretlenek közterületen rontanak rá emberekre, gyakran késsel, baltával, baseballütővel vagy láncfűrésszel felfegyverkezve ijesztgetik őket. Máskor véres gyilkosságokat imitálnak, imigyen sokkolva a többnyire néptelen területen, a kései órákban arra járó áldozatot.

clown-movie.jpg

A szövetségi belügyminiszter a Freie Presse című lap hírportálján ismertetett nyilatkozatában felszólította a lassan szinte tömegessé váló zaklatások áldozatait, hogy tegyenek feljelentést. A rendőrség így azonnal nyomozást indíthat, és a bíróságok remélhetőleg gyorsan ítéletet hoznak - mondta Thomas de Maiziere, kiemelve, hogy az erélyes fellépésre azért is szükség van, hogy ne kövessék még többen a horrorbohócok példáját.

A horrorbohócok durván visszaélnek a bohócok művészetével, amelynek lényege a közönség megnevettetése. Annak pedig „már a fele sem tréfa”, ha láncfűrésszel vagy késsel ijesztgetnek embereket, és az a leginkább visszataszító, amikor a halálra rémített emberekről videofelvételt készítenek és felrakják az internetre - mondta a német belügyminiszter.

A rendőrséghez országszerte legkevesebb 370 bejelentés érkezett horrorbohóc-támadásról október eleje óta. Az esetek többsége - mintegy 200 támadás - Észak-Rajna-Vesztfália tartományban történt. Több esetben sérülés is történt, például Berlinben a napokban egy áldozat késsel megszúrta bohócjelmezes támadóját, aki súlyos állapotban kórházba került.

Több áruházlánc kivonta a forgalomból a gonosz bohóc álarcokat. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail