Mi kell Angliához a Brexit után?

A Downing Street eddigi nyilatkozataiból úgy tűnik, nem kell nagy-britanniai jövőjük miatt aggódniuk azoknak, akik már ott tartózkodnak, és azoknak sem, akik 2019-ig költöznek az Egyesült Királyságba. De mi lesz azután, hogy kimondják a szigetország és a kontinens közt a végleges válást?

heathrow international arrivals ebola.jpg

Aki a Brexit utánra tervezi, hogy hosszabb időre maga mögött hagyja a magyar valóságot, az vagy hozza előbbre a kiköltözést, vagy – legelsősorban – iratkozzon be egy intenzív angol nyelvtanfolyamra, mert az egyik fő feltétel a nyelvtudás lesz.

Azoknak az európaiaknak, akik az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása után akarnak a UK-be költözni, rendelkezniük kell majd megfelelő szakképzettséggel, folyékonyan kell tudniuk angolul, és online bizonyítaniuk is kell mindezt, mielőtt a bevándorlási eljárás további szakaszaira egyáltalán sor kerülne.

amberrudd-678572.jpg

Amber Rudd

A belügyminisztérium egy forrása az Expressnek azt mondta, Amber Rudd belügyminiszter asszony többféle korlátozást fontolgat, bár az ausztrál típusú pontrendszer, amit korábban Theresa May miniszterelnök asszony is kizárt, az uniós állampolgárok viszonylatában továbbra sem szerepel az opciók közt – a hivatalos indoklás szerint azért, mert azzal könnyű csalni.

exams.jpg

Az már biztosnak tűnik, hogy a 2019 után Angliába vágyódóknak első lépcsőfokként egy szűrőként funkcionáló honlapon kell bejelentkezniük, és itt megfelelniük. Ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani szakképzettségüket és angoltudásukat, akkor már itt elbúcsúznak tőlük.

Sokkal rosszabbul járnak azok, akik az EU határain kívülről igyekeznének a UK-be. Az ő számukra lesz pontrendszer, méghozzá igen szigorú, amellett rendelkezniük kell létező és működő brit cég olyan állásajánlatával, amiben legalább évi 20 ezer 800 fontos fizetés szerepel. Némileg kedvezőbben fogják elbírálni a hiányszakmák képviselőit.


vissza

facebooktwitteremail