Nyolcból egy brit azért költözik, mert kísértet jár a házban

A Brit-szigetek lakosságának fele észlelt már élete során valamilyen paranormális aktivitást, és nyolcból egy legalább egy alkalommal azért költözött élete során, mert zavarónak talált otthonában valamilyen jelenlétet, állítja egy tanulmány.

A kutatás szerint a megkérdezettek harminckét százaléka vallotta azt, hogy volt arra példa, hogy valami megrémítette éjszaka a saját otthonában. Egyötöd, azaz húsz százalék hívott fel rokont, barátot, ismerőst éjjel, hogy megnyugvást keressen vagy arra kérje, jöjjön át hozzá, esetleg hogy ő mehessen a másikhoz, mert nem mer a jelenéssel egyedül maradni.

haunted-house-694812.jpg

A kutatást a Towergate biztosítási brókercég végezte el, és abból kiderül, hogy nagyon sokan voltak tanúja otthonukban természetfeletti megnyilvánulásának, sőt, úgy találták, az ilyesmi arra is képes, hogy az illető lakóhelyet változtasson miatta.

Milyen jelenésekről van szó a leggyakrabban? Az emberek fele közelebbről meg nem határozható kísérteties jelenségnek volt tanúja, 18 százalék hirtelen jeges borzongást érzett. Tizenhét százalék valamilyen kísérteties figura körvonalait vélte kivenni, 12 százaléknyian csak megmagyarázhatatlan hangokat hallanak, 15 % tárgyak kisebb-nagyobb mozgását érzékelte.

haunted-house-694809.jpg

A különféle helyiségek különféleképpen kísértetiesek. Tíz százalékot a padlástól lel ki a hideg, nyolcat a hálószobától, és öt százalék valamiért a garázst nem viseli el.

A megkérdezettek 12 százaléka azt állította, költözött már kísértetjárás miatt.

Az itt rekedt lelkektől, esetleg másfajta túlvilági lényektől való félelem befolyásolhatja az ingatlan megvételét vagy kibérlését is. Tizenkét százalék vallotta, hogy megnézett egy ingatlant, és azért nem vette ki vagy meg, mert túlságosan nyomasztónak találta az atmoszférát, és az ilyesmi általában jelenlétre utal.

haunted-house-694814.jpg

Meglepően sokan, majdnem kétharmadnyian állítják: nem vennének olyan házat, aminek a szomszédságában temető van, sírásó lakik vagy olyan templom emelkedik, aminek baljós a kinézete. Ugyanakkor sokan úgy nyilatkoztak, ha megfelelő engedményt kapnak, akkor kísértet ide vagy oda, bevállalják a költözést.

Negyvenöt százaléknak semmilyen árengedmény nem lenne elég ahhoz, hogy együtt lakjanak valamilyen túlvilági lénnyel, egyharmad viszont már húsz százalékos engedménnyel is beérné.


vissza

facebooktwitteremail