Kezelést nem fizettek volna, eutanáziát igen

Egy gyógyíthatatlan betegnek az amerikai biztosító nem fizette a kezelést, de az eutanáziagyógyszert igen. Ha már valaki eleget fizetett, akkor akár meg is dögölhet? Önrésszel persze.

Élénk vitát váltott ki az Egyesült Államokban, hogy egy Kaliforniában élő, gyógyíthatatlan beteg asszonynak a biztosítótársaság nem volt hajlandó kifizetni a kezelés és a gyógyszerek költségeit, de a kegyes halálhoz szükséges gyógyszert igen. Stephanie Packer esete bejárja az amerikai sajtót, s éppen a nyilvánosságnak köszönhetően megoldódni is látszik.

A most 33 éves kaliforniai asszonynál négy évvel ezelőtt súlyos és krónikus autoimmun betegséget diagnosztizáltak, s az orvosok közölték is vele, hogy maximum három éve van még hátra. A négygyermekes édesanya már túlélte az orvosi előrejelzést, és most mozgalmat akar indítani Jog az élethez néven. Kaliforniában már van Jog a halálhoz nevű mozgalom, amely az eutanázia szószólója. Ebben az államban - Oregonhoz, Montanához, Washington államhoz és Vermonthoz hasonlóan - bizonyos esetekben a törvény engedélyezi a kegyes halált, s legutóbb két évvel ezelőtt egy agydaganatban szenvedő fiatal nő a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy az orvos által felírt gyógyszerrel így vet véget az életének.

stephanie-packer.jpg

Stephanie Packer azonban hívő katolikusként elutasítja a kegyes halált. Amikor azonban az orvosok azt javasolták neki, hogy az addig alkalmazott helyett újabb kemoterápiás gyógyszerre kellene áttérnie, mert ezzel meghosszabbíthatja az életét, az egészségbiztosító közölte vele: az orvosság túl drága, nem fizetik a kezelés költségeit. A beteg nő megkérdezte: vajon azt a gyógyszert, amelyet az eutanáziához kell igénybe vennie, megtérítik-e?

A válasz igenlő volt, bár a biztosító ügyintézője hozzátette: a halált hozó medicinának is csak egy részét fizetik ki, egy dollárt és húsz centet a betegnek kell állnia. „Leesett az állam”, számolt be az esetről két újságnak, a Los Angeles Timesnak és a New York Postnak is az asszony, aki mindazonáltal várt egy ideig, mielőtt kitálalt a sajtónak.

A héten - éppen a sajtóvisszhang miatt - a biztosítótársaság bejelentette: Stephanie Packernek engedélyezi az újfajta kemoterápiás gyógyszert.

A kaliforniai asszony most egy civil szervezettel közösen az eutanázia ellen agitáló dokumentumfilmet készít Együttérzés és választási lehetőség megtagadva címmel. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail