Külügyminiszterek emlékeztek '56-ra

Johnson: Nagy-Britannia szívesen látja az országban dolgozó magyarokat, jogaikat védeni fogja, és nagyra értékeli fantasztikus hozzájárulásukat a brit gazdasághoz és kultúrához

Az esemény helyszíne a City központja, a Guildhall volt, ahol a politikai, diplomáciai, üzleti élet és a helyi magyarság több száz meghívott képviselője volt jelen.

Ünnepi beszédében Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország mindig harcba szállt szabadságáért és önrendelkezéséért, akár szélsőséges túlerővel szemben is. Elég egy pillantást vetni Magyarország történelmére annak megállapítására, hogy a magyar nép a szabadságharcosok népe. Egyöntetűen bebizonyosodott 1956-ban az is, hogy a diktatúra Magyarországon nem tud gyökeret verni - tette hozzá.

boris.jpg

Szijjártó Péter felidézte, hogy 1956-ban Magyarországot külső segítség ígéretével biztatták, a rádióban még az utolsó órákban is azt lehetett hallani, hogy a segítség hamarosan megérkezik. Természetesen soha nem érkezett meg, és a forradalom elbukott. Mégis, 1956 volt az első lépés 1990 felé, amikor a magyar nép végre visszanyerhette szabadságát, és elfoglalhatta régóta megérdemelt helyét az európai nemzetek közösségében – mondta.

Szijjártó Péter szerint Magyarország mindig hálás lesz Nagy-Britanniának, amiért 1956 után sok magyart befogadott és második otthonukká vált. Magyarország hálás azért a szerepért is, amelyet a brit kormány 1990-ben nyújtott az átalakuláshoz - tette hozzá.

Kijelentette: ezekben a napokban világszerte felidézik és ünneplik a magyar hősök emlékét, és ez is bizonyítja, hogy a magyarság globális nemzetté vált.

Boris Johnson brit külügyminiszter felszólalásában hangsúlyozta: abból, hogy 1956-ban a demokrácia és a szabadságszeretet vezérelte felkelést eltiporták, a remény és a derűlátás lángját évtizedekre kioltották, azt az igen erőteljes tanulságot kell levonni, hogy a haladás nem magától értetődő és nem visszafordíthatatlan, a demokrácia folyamatos veszélyben van és védelemre szorul.

sijj1956.jpg

„A gyermekeim nemzedékére gondolok, amely nem tud semmit a Varsói Szerződésről, azt is elfelejtette a gulágról, amit egyáltalán hallott róla, és nem tud a magyar felkelésről. Úgy gondolom, e generáció számára életfontosságú, hogy megértessük vele a történelem tanulságait, azt, hogy szabadságjogainkat meg kell becsülni”, fogalmazott Johnson.

Hangsúlyozta: Nagy-Britannia szívesen látja az országban dolgozó magyarokat, jogaikat védeni fogja, és nagyra értékeli fantasztikus hozzájárulásukat a brit gazdasághoz és kultúrához. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail