Ismeretlen szöny rongálta meg az UB-85-öt?

Egy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Délnyugat-Skócia partjainál, Wigtownshire közelében, az Ír-tengeren.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját találták meg, amely 1918-ban került hullámsírba.

ub-85.png

Korabeli felvétel az UB-85-ről

Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint tengeri szörnnyel találkozott a 45 méter hosszú hadihajó.

Máig sem sikerült hitelt érdemlően tisztázni, mi történt az UB-85 körül. A tengeralattjárót, amely 1918. április 30-án a felszínen haladt, brit őrhajó süllyesztette el. A tengeralattjáró legénysége minden ellenállás nélkül megadta magát.

Image-1419568293.jpg

Volt, aki így képzelte el a támadást

A legenda szerint Krech kapitány, az UB-85 parancsnoka később arról beszélt, hogy akkumulátortöltés közben a felszínen haladtak az éjszakai órákban, amikor a mélységből egy furcsa fenevad bukkant fel.

A monstrumnak a leírás szerint hatalmas szemei és szarvai voltak, viszonylag kis feje, de olyan fogsora, hogy annak csillogását még a hold fényénél is jól ki lehetett venni.

A legénység azonnal tüzet nyitott a bestiára, amely azonban annyira megrongálta a hajót, hogy az többé nem tudott lemerülni. Ezért talált rá a brit hajó.

105141 (1).jpg

Innes McCartney nem hisz a szörnylegendában

A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész azonban nem hisz a szörnyről szóló történetben. „A valóságban az UB-85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál”, mondta.

McCartney szerint legkevesebb 12 brit és német hajóról tudnak, amelyek az Ír-tengeren süllyedtek el. „Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UBIII osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB-85-ről és testvérhajójáról, az UB-82-ről” hangsúlyozta.

subxx_620x310.jpg

A roncs szonárképe

„Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, a rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról”. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail