1327 főt várnak

A magyar külképviseleteken azok adhatják le voksukat, akik szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Összesen 11 231-en szavazhatnak. 2014-ben az országgyűlési választáson 28 ezren, az európai parlamenti választáson 7 500-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

Embassy_of_Hungary_in_London_2.jpg

Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek Írországban a dublini, Nagy-Britanniában a londoni, Portugáliában a lisszaboni, Marokkóban a rabati, Algériában az algíri, Tunéziában a tuniszi és Nigériában az abudzsai külképviseleten; ezekben összesen 1640-en voksolnának: Londonban 1327-en, Dublinban 221-en.

Mivel ez a hét külképviselet olyan időzónában van, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy - bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitottak a szavazókörök szavazóhelyiségek - az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

50379033.jpg

A londoni misszió épülete

Sorra nyílnak a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken a szavazóhelyiségek, az országos népszavazáson, ezeken a külképviseleteken reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen több mint 7800 választópolgárt.

Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör szavazóhelyiség Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 7 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti szavazókörök szavazóhelyiségek is.

A magyarországi szavazóhelyiségek egy időben nyitott ki a szavazóhelyiség Svédországban (Stockholm), Norvégiában (Oslo), Dániában (Koppenhága), Hollandiában (Hága), Belgiumban (Brüsszel), Németországban (Berlin, München, Düsseldorf és Stuttgart), Franciaországban (Párizs), Svájcban (Bern), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Lengyelországban (Varsó és Krakkó) és Csehországban (Prága).

DSC02985_large.jpg

A dublini magyar nagykövetség

Ezen a 18 külképviseleten 4 807 választót várnak, a legtöbben Münchenben (761), Brüsszelben (714), Bernben (394) és Berlinben (391) szavaznának.

Szintén a magyarországi szavazóhelyiségekkel egy időben nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Ausztriában (Bécs), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Horvátországban (Zágráb és Eszék), valamint Szerbiában (Belgrád és Szabadka). A 9 külképviseleten 1119 választót várnak, Bécsben például 502-t, de Szabadkán is 446-ot.

Dél-Európában szintén 6 órakor nyitott meg Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó), Montenegróban (Podgorica), Koszovóban (Pristina), Macedóniában (Szkopje) és Albániában (Tirana), összesen 245-en voksolnának ezeken a külképviseleteken.

Az afrikai kontinensen is most nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség Egyiptomban (Kairó) és a Dél-Afrikai Köztársaságban (Pretoria), ezen a két külképviseleten 43-an voksolnának.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail