Zseniális képhamisító működik Angliában

Utánzat az a Frans Hals holland művésznek tulajdonított festmény, amely 8,5 millió fontért cserélt gazdát a Sotheby's egyik licitjén. Minden idők legzseniálisabb hamisítójával van dolga a szakmának.

Az aukciósház „érvénytelenítette az eladást és a vételár egészét visszafizette” a vásárlónak, miután a vizsgálatok kétséget kizáróan megerősítették, hogy az An Unknown Man című alkotás valóban nem a flamand barokk festő műve. Az ügyben azután indult nyomozás, hogy jelentések érkeztek egy rendkívül kifinomult képhamisító műtárgypiaci ténykedéseiről.

Sothebys-auction-house-768x480.jpg

Ennek a hamisítónak a munkája lehet az a korábban Orazio Gentileschi itáliai mesternek tulajdonított festmény is, amely egy ideig a londoni National Galleryben vendégeskedett. A képet a jelenlegi tulajdonosa adta kölcsön 2013-ban a galériának, ahol egészen idén márciusig volt kiállítva. A festmény azóta visszakerült a tulajdonosához.

A National Gallery szerint a „kölcsönkapott képeket mindig alapos vizsgálatnak és állapotfelmérésnek vetik alá”, amelyet ezúttal is elvégeztek.

franzhals.jpg

„Modern anyagok jelenlétét mutatták ki a festékben, ami azt jelenti, hogy a kép nem készülhetett a 17. században”

A francia hatóságok idén márciusban koboztak el egy idősebb Lucas Cranachnak tulajdonított alkotást, miután kétségek merültek fel annak eredetiségével kapcsolatban. A művet II. János Ádám liechtensteini nagyherceg adta kölcsön egy kiállításra a franciaországi Aix-en-Provence-ban.

Az Art Newspaper című lap szerint az alkotás 2012-ben került a műtárgypiacra és akkori tulajdonosa abban a tudatban adta el a hercegnek 2013-ban, hogy a kép a reneszánsz kori művész munkája.

cranach.jpg

A Franciaországban elkobzott, a luxemburgi nagyherceg tulajdonát képező hamis Cranach (részlet)

A Sotheby's szerint a Hals munkájának hitt alkotás esetében az „eladó beleegyezésével értesítették a vásárlót arról, hogy probléma lehet a festmény eredetiségével”. A kép 2011-ben cserélt gazdát 8,5 millió fontért

Az aukciósház „mélyreható technikai elemzésnek” vetette alá a festményt, miután felmerült, hogy kapcsolat lehet a mű és a Cranachnak tulajdonított alkotás között.

A Sotheby's szerint a tesztek „modern anyagok jelenlétét mutatták ki a festékben, ami azt jelenti, hogy a kép nem készülhetett a 17. században”.

goliat.jpg

Az Orazio Gentileschi itáliai mesternek tulajdonított festmény

Bendor Grosvenor művésztörténész, a BBC4 Britain's Lost Masterpieces (Nagy-Britannia elveszett mesterművei) című új sorozatának házigazdája rendkívülinek nevezte az esetet. Mint fogalmazott: „Ami igazán elképesztő ezzel a festménnyel kapcsolatban, az a minősége és a tény, hogy ez nem másolat”.

„Bárki is öltötte magára Hals auráját, amikor festette a művet, egy teljesen új kompozícióval rukkolt elő. Ha ezek a festmények valóban hamisak, és úgy vélem, hogy nagy valószínűséggel azok, akkor minden idők legnagyszerűbb hamisítójával van dolgunk” - jegyezte meg a szakember. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail