Házaló betörők

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy elharapózott a megtévesztésül különféle árukkal, főleg tisztítószerekkel házaló bűnözők tevékenysége.

Two-front-doors-596217.jpg

A rendőri erők országszerte figyelmeztetik a lakosságot a jelenségre, miután egyre több betörő adja ki magát ügynöknek, és kedvező árú háztartási cikkeket ajánl annak, aki ajtót nyit, de a látogatást arra használja fel, hogy a leendő áldozat otthonát feltérképezze, és egy későbbi időpontban bűntársa újra ellátogat oda.

Néha egészen könnyfakasztó mesét adnak elő a bűnözők - az úgynevezett Nottinghami Kopogtatók, akik a bűncselekménytípus alkalmazásának első helyéről kapták a nevüket -, és akik azzal próbálják meglágyítani az otthon talált háziasszony szívét, hogy ők nemrég szabadult bűnözők, akik épp új életet próbálnak kezdeni. Mások eljátsszák a süketnémát, így nyerve meg az áldozat rokonszenvét. A trükkök tárháza kimeríthetetlen.

A bűnözők az áru ajánlgatása közben diszkréten felmérik, mennyi készpénzt tarthatnak a házban, állandóan odahaza tartózkodik-e valaki vagy bizonyos időszakokban őrizetlenül marad a kiszemelt objektum, mekkora értéket képviselnek az ingóságok, és főleg, hogy műszakilag mennyire védett a ház: milyenek a zárak, van-e riasztóberendezés, és így tovább.

police-664090.jpg

 

A rendőrség szórólapokon ismerteti a problémát a lakossággal

Vannak elképesztő tehetségek is a felderítők között, így például akad, aki az eladott tisztítószerért kapott bankjegyet megszagolva képes azt felmérni, hogy az egy nagyobb köteg bankóból származik-e.

Néhány nappal vagy héttel később a banda egy másik tagja teszi tiszteletét a felderített helyszínen, és a felderített adatok segítségével végrehajtja a betörést.

Jóllehet eredetileg Nottinghamben alkalmazták ezt a módszert, ma már az Egyesült Királyságban mindenütt dívik, így a rendőrség figyelmezteti a lakosságot, különösen a sebezhetőbbeket: az idős embereket, hogy legyenek résen.

Noha a betörők általában kerülik az erőszakot, volt egy-két példa arra is, hogy a be nem engedett házaló erőszakkal hatolt be az ajtón.

scam-714206.jpg

Vannak szép számmal olyan valódi házalók is, akik ugyan nem térképezik fel az otthont egy későbbi betörés céljából, és valóban el akarnak adni, csakhogy portékájuk silány hulladék, amiért csillagászati árat kérnek. Aki ilyesminek bedől, az nem csak értelmetlenül pocsékolja el a pénzét, de azt is kockáztatja, hogy a hulladékárusok rászállnak és állandóan zaklatni fogják.

Az Operation Repeat szerint – ebben a műveletben a jelenség veszélyeire hívja fel a rendőrség az emberek figyelmét – sok esetben hetente is bezörgetnek az olyan ügynökök, akik tíz fontért árulnak valami hitványságot, ám bemutató közben az ár gyorsan nő, és akár 60-70 fontot is elvesznek egyetlen áruért. Lincolnshire-ben egy idős emberrel 550 font sterlinget fizettettek egy tisztítószer-garnitúráért. Ez a csalásfajta különösen elterjedt, mert aki beengedi a gátlástalan házalót, az vele kettesben maradva sok esetben megfélemlítettnek érzi magát, és inkább fizet, csakhogy a jövevénytől megszabaduljon.

2238936-burglary-730x400.jpg

Hampshire-ben egy olyan, északi kiejtéssel beszélő bandára hívják fel a figyelmet, akik nagy fekete sporttáskákban hurcolják magukkal az árut házról házra. A gloucestershire-i rendőrség is köröz egy szervezett betörőbanda után.

A Stroud mellett élő, 41 éves Amanad Miller Pyott elmondta, hogy egy szabadult bűnöző háromszor látogatta meg a házát. Először hívatlanul hatolt be a kertbe, és elmondta: nemrég szabadult, és most házal, hogy rendbe szedje a dolgait és később tisztességes munkát tudjon vállalni. Volt a vállán táska, de még csak kísérletet se tett arra, hogy az árumintavásárt bemutassa. Pyott elküldte azzal, hogy neki most orvoshoz kell mennie, de másodszor is eljött, és akkor már agresszíven viselkedett: ököllel döngette az ajtót, és a levélrésen át ordítozott befelé, jóllehet tudnia kellett, hogy a lakó valószínűleg nincs otthon. Pyott ezt már gyanúsnak találta.

police-664092.jpg

A dyfed-powysi rendőrség ugyancsak közleményben figyelmeztette a lakosokat, hogy legyenek résen, miután büntetésüket kitöltött elítéltek látogatják a házakat, jobb esetben azért, hogy vicik-vacakot felpumpált áron sózzanak rá az emberekre.

Gareth Cross őrmester az aberystwythi kapitányságról azt mondta: „Ha bármilyen ügynök csenget be önökhöz, aki bármit el akar adni, senki ne érezze kötelességének, hogy megváljon a pénzétől olyan termékek kedvéért, amikre nincs szüksége, vagy amelyek silány minőségűek.”

A lakosoknak azt tanácsolják, alkalmazzanak ajtóláncot, és a kopogtatókat hagyják figyelmen kívül, ha nem biztosak abban, kik valójában és mi a szándékuk. Gyanú esetén a hatóságok mindenkit arra kérnek, hívja a 101-et.


vissza

facebooktwitteremail