Elmarad a Marshall-szigetek atompere

 

Illetékesség hiányában elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság a Marshall-szigetek által India, Pakisztán és az Egyesült Királyság ellen benyújtott keresetet.

A csendes-óceáni Marshall-szigetek 2014-ben arra hivatkozva indított példa nélkül álló pert az atomfegyverrel rendelkező államok ellen Hágában, hogy „a nemzetközi jogot megsértve nem tartják be a nukleáris fegyverek leszerelésével kapcsolatos kötelezettségeiket”.

colorized-photo-of-nuclear-bomb-test-at-bikini-atoll-picture.jpg

Az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Kína, Izrael és Észak-Korea elutasította, hogy részt vegyen az eljárásában, a hágai testületnek ezért csak arról kellett döntenie, hogy illetékes-e az India, Pakisztán és Nagy-Britannia ellen benyújtott keresetek ügyében.

A csendes-óceáni szigetköztársaság az Egyesült Államokhoz 1947 és 1990 között tartozott, 1991-ben nyerte el teljes függetlenségét. Legismertebb atolljai a Bikini- és az Eniwetok-atoll, melyek az amerikaiak atomfegyver kísérleteiről váltak híressé.

Az ország gazdasága nagyban függ az USA által használt katonai támaszpontokért cserébe nyújtott segélyektől. A lakosság főként földműveléssel és halászattal foglalkozik. (MTI/Wiki)


vissza

facebooktwitteremail