Hammond: a képzett munkaerő jöhet

A pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia nem zárja be az ajtót a magasan képzett külföldi munkaerő előtt azután sem, hogy elhagyta az Európai Uniót.

Philip Hammond a Daily Telegraphnak adott interjúban kijelentette: bármilyen megoldás szülessen is a kilépési tárgyalásokon a bevándorlás szabályozására, a brit kormány e szabályozási jogokkal felelősen fog élni.

Hammond szerint a bevándorlás majdani szabályozási rendszerét úgy kell alkalmazni, hogy az segítse a gazdaság fejlődését. A népszavazás megmutatta, hogy a brit választók a szuverenitás és a határok feletti ellenőrzés visszaszerzését várják el a kormánytól, de olyan módon, hogy a brit gazdaság tovább növekedhessen.

A pénzügyminiszter szerint a brit kormány bizonyosan nem arra fogja felhasználni a jövőbeni bevándorlási szabályozást, hogy bezárja az ajtót a magasan képzett külföldi munkaerő előtt, ha jelenlétük elősegíti a befektetések beáramlását és a növekedést, „legyen szó bankárokról, szoftverfejlesztő mérnökökről vagy globális nagyvállalatok igazgatóiról”.

_90380851_gettyimages-546385846.jpg

A brit kormány még nem részletezte, hogy a kilépés után milyen eszközökkel kívánja szabályozni a bevándorlást, de az ausztráliai mintájú, pontozásos elbírálási rendszer bevezetése lekerült a napirendről.

Theresa May miniszterelnök nemrég bejelentette: olyan rendszert szeretne, amelyben a brit kormány maga dönti el, hogy ki telepedhet le Nagy-Britanniában. A pontrendszer éppen ezt nem tenné lehetővé, hiszen ha a kritériumoknak a folyamodók megfelelnek, akkor további mérlegelés nélkül, automatikusan be kellene őket engedni az országba.

Az elsődleges probléma azonban továbbra is az, hogy az uniós munkavállalók beáramlásának korlátozásával Nagy-Britannia a jelenlegi uniós szabályozás alapján elvileg elveszítené akadálytalan hozzáférését az EU belső piacához. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

Theresa May többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

Anglia uniós csatlakozását tavasszal helyezik hatályon kívül. Kattints ide!


vissza

facebooktwitteremail