Magyar-brit üzleti tanács jön létre a követségen

Magyar-brit üzleti tanácsot hoznak létre Magyarország londoni nagykövetségén, amelybe a brit piacon tevékenykedő magyar cégeket, illetve a magyar piacon lévő brit vállalkozásokat tömörítik - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó felidézte: a magyar kormány arra törekszik, hogy a Brexit miatt ne sérüljenek a magyar-brit kapcsolatok. A kilépési tárgyaláson Magyarország ragaszkodni fog a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti befektetési, kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok akadálymentességéhez, és a kormány megvédi a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekeit.

szijjarto.jpg

Magyarország a pozitív külgazdasági tendencia fenntartásért január elsejétől több változtatást vezet be, adókedvezménnyel segíti a munkaerő mobilitását, támogatja a kutatás-fejlesztést, a beruházásösztönzési rendszer úgy alakul át, hogy a támogatásnál nemcsak a munkahelyek számát veszik majd figyelembe, hanem az eddiginél nagyobb súllyal esik latba a kutatás-fejlesztés, a magas hozzáadott érték, a technológiai átállás.

A miniszter jelezte: a magyar-brit kapcsolatok támogatására az Eximbanknál 492 millió euró hitelkeret áll rendelkezésre, hogy segítse a magyar kkv-k brit piacra jutását hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitellel.

iainlindsay.jpg

Iain Lindsay budapesti brit nagykövet

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a magyar kormány négy brit céggel - Tesco, GlaxoSmithKline, Unilever, British Telecom - kötött stratégiai megállapodást, ezekben szerepel a magyar beszállítás erősítése. A magyar befektetés-ösztönzési rendszeren keresztül három brit projekt jött Magyarországra tavaly és az idén, és három továbbiról tárgyalnak. Tavaly minden eddigi rekordot megdöntött a két ország közötti forgalom, meghaladta az 5 milliárd eurót, idén az első hat hónapban további 3 százalékkal nőtt a két ország kereskedelmi forgalma.

Az üzleti fórumon Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a magyar-brit kereskedelmi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a sikeres Brexit összetett folyamat, és az Európai Unióból való kilépésükkel a két ország közötti kereskedelem nem szenvedhet csorbát.

kajabolt.jpg

Több száz magyar tulajdonú kis- és középvállalat működik az Egyesült Királyságban

A Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával együttműködve az üzleti fórumot szervező BKIK brit szakmai osztályának adatai szerint jelenleg több száz magyar tulajdonú kis- és középvállalat működik az Egyesült Királyságban jellemzően kereskedelmi, vendéglátó-ipari területen, az egészségügyi szolgáltatásban, illetve számos magyar családi tulajdonú vállalkozás, ingatlan-befektető van a szigetországban. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail