Baj nélkül véget ért a szikh templom megszállása

Nem következett be tragédia a warwickshire-i Leamington Spa-ban, ahol szélsőséges birminghami szikhek kardokkal felfegyverzett csoportja szállta meg a helyi szikh templomot, tiltakozva az egyre gyakoribb vegyesházasságok ellen.

szikh01.jpg

Vasárnap kora reggel hívták a rendőrséget a Gurdwara Sahib Leamington and Warwick templomhoz, amely Indián kívül a legnagyobb szikh imahelyek közé tartozik.

A rendőrség tárgyalásokba bocsátkozott a fegyveres tiltakozókkal, majd több órával az incidens kezdete után a templomba behatolva 55 embert tartóztatott le birtokháborítás gyanújával. Semmiféle sérülésre, erőszakcselekményre nem került sor. A tiltakozóknál lévő kardokat elkobozták. Nem közölték, miféle fegyverek voltak ezek. Tudott, hogy egyes szikh férfiak rendszeresen maguknál hordják a kirpán néven ismeretes ceremoniális tőrt.

szikh02.jpg

A rendőrség közlése szerint terrorcselekmény nem történt, csupán egy régóta tartó, belügynek minősülő vita fajult el. A Birminghami Ifjú Szikhek csoportja a Facebookon közölte, hogy a templomban megtartott vegyes esküvő és általában a vegyesházasságok elszaporodása miatt tiltakoztak. Mint mondták, fenn kívánják tartani a szikh vallási esküvő szentségét. Ilyen tiltakozásokra már korábban is került sor.

Jatinder Singh Birdi, a leamingtoni templom korábbi pénztárosa a BBC-nek azt mondta, a feszültséget már évek óta halmozódtak, de ilyen botrányra még sohasem került sor.


vissza

facebooktwitteremail