2020-tól pontozásos rendszer?

Theresa May szerint nem biztos, hogy a különböző kritériumok alapján összeállított pontozásos elbírálási rendszer lenne a legjobb megoldás a más EU-tagállamokból a UK-be irányuló áttelepülés szabályozására. A miniszterelnök saját külügyminiszterének fő népszavazási ígéretét kérdőjelezte meg.

theresa-may-and-boris-johnson-set-to-join-race-for-tory-leadership-crown-136407085892603901-160630123026.jpg

May a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport kínai csúcstalálkozóján beszélt a kérdésről újságíróknak

A brit média hétfői beszámolói szerint arra a felvetésre, hogy a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a kilépést, azaz a Brexitet pártoló többség a pontrendszerre alapuló bevándorlási szabályozás ígéretére is voksolt, Theresa May kijelentette: a brit választók a bevándorlás szabályozására szavaztak, de a felmerülő kérdések egyike az, hogy a pontozásos módszer működőképesnek bizonyulna-e.

„Sokan azt vallják, hogy a pontrendszer mindig megoldást kínál a bevándorlásra, de valójában nincs olyan egyedi módszer, amely önmagában kezelni tudná ezt a kérdést”, tette hozzá. A kormányfő szerint az összes megoldást meg kell vizsgálni, abból a szempontból is, hogy milként lehet felszámolni a bevándorlási szabályokkal szembeni visszaéléseket.

could-australian-style-points-based-immigration-system-follow-brexit-136406551596110401-160601075031.jpg

Az ausztrál rendszer bevezetése néhány hiányszakma képviselőin túl lényegében ellehetetlenítené az áttelepülést az Egyesült Királyságba

Az elképzelést Boris Johnson volt londoni polgármester, jelenlegi külügyminiszter, a Brexit volt frontembere terjesztette elő. Eszerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő választások idejére honosítaná meg az ausztráliai pontozásos rendszerhez hasonló bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján bírálná el a letelepülőket. A kritériumok között szerepelne az angol nyelv magas szintű ismerete, és az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítés.

Johnson júniusi előterjesztése szerint a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna. Azt Theresa May is hangoztatta több hétvégi nyilatkozatában, hogy a kormány mindenképpen garantálja a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi jogi státusának változatlanságát.

A brit miniszterelnök szerint ez egyetlen esetben nem lenne lehetséges: ha a külföldi EU-tagállamokban élő brit állampolgárok státusát nem garantálnák a fogadó országok a brit EU-tagság megszűnése után. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail