May: Lesznek nehéz időszakok. De:

 

Theresa May brit miniszterelnök szerint „lesznek nehéz időszakok” abban a folyamatban, amely elvezet majd Nagy-Britannia kiválásához az Európai Unióból, de ő derűlátóan ítéli meg a hosszabb távú kilátásokat. A Brexit-ügyi miniszter elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi EU-állampolgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

theresa-may.jpg

May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjút, és részletesen kitért a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok helyzetére is. 

Arra a riporteri felvetésre, hogy az uniós társállamokból érkezett munkavállalók komolyan aggódnak jövőjük miatt, a brit kormányfő kijelentette: amíg Nagy-Britannia az EU tagja, a külföldön született, Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok pozíciója semmiképpen sem változik. 

„Azt szeretném, ha jelenlegi státusukat a jövőben is garantálni tudnám, és arra számítok, hogy ezt meg is tudom tenni. Ez egyetlen esetben nem lenne lehetséges: akkor, ha a külföldi EU-tagállamokban élő brit állampolgárok státusát nem garantálják” a fogadó országok – mondta Theresa May.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint ez megtörténhet-e, a kormányfő kijelentette: egyértelműen arra számít, hogy a többi EU-tagállam garantálja majd az ott élő britek jogi státusának változatlanságát, és ennek alapján számít arra is, hogy garantálható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok változatlan státusa.

A brit kormány már korábban is többször hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve ez uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.

ddavis.jpg

David Davis Brexit-ügyi miniszter

David Davis, a brit EU-tagság megszűnési folyamatának irányítására újonnan létrehozott minisztérium vezetője nemrégiben egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy „nagyvonalú megállapodás lesz a már itt tartózkodó EU-migránsok ügyében, és nagyvonalú megállapodást kötünk az EU-ban élő britek ügyében is”.

Davis elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi EU-állampolgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

Theresa May kijelentette: az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás – amelyen a többség a kilépésre voksolt – megmutatta, hogy a választók nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. Hozzátette: a kormány illetékes miniszterei már tanulmányozzák az EU-n belüli migráció szabályozásának új lehetőségeit. Theresa May fontosnak nevezte ugyanakkor azt is, hogy Nagy-Britannia jó megállapodásra jusson az EU-val az áruk és szolgáltatások kereskedelméről.

Az Európai Bizottság többször is hangoztatott jelenlegi álláspontja mindazonáltal az, hogy ha Nagy-Britannia továbbra is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

A kormányfő úgy fogalmazott, „nem lesz zökkenőmentes” a Brexit, vagyis a brit távozás az EU-ból, és az országnak fel kell készülnie „nehéz időszakokra”. Megerősítette ugyanakkor azt a többször is hangoztatott nézetét, hogy Nagy-Britannia „sikert kovácsol” a Brexit folyamatából.

uk_1_759.jpg

Megismételte azt is, hogy a hivatalos kilépési tárgyalások 2017 előtt nem kezdődnek el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány nem kívánja a végtelenségig elodázni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza az EU-tagság megszűnésének mechanizmusát, és aktiválásának bejelentésével kezdődik a hivatalos kilépési folyamat.

Theresa May már több korábbi nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy London  az idén már nem aktiválja az 50. cikkelyt, mivel időre van szüksége tárgyalási stratégiájának összeállításához.

May – akit a kormányzó Konzervatív Párt választott miniszterelnökké, miután elődje, David Cameron az EU-népszavazás után lemondott – elvetette az idő előtti parlamenti választások kiírását, mondván: az csak további bizonytalan időszakot eredményezne. A brit kormány mandátuma 2020-ban jár le. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail