A Bank of England kormányzója a Brexitről

Carney kijelentette: amilyen mértékben az EU-tagság növeli a gazdasági és a pénzügyi nyitottságot, olyan mértékben erősíti a brit gazdaság dinamizmusát is. A Bank of England vezetője szerint a dinamikus gazdaságok jobban ellenállnak a sokkoknak, inflációs nyomás generálása vagy a pénzügyi stabilitás kockáztatása nélkül gyorsíthatják növekedési ütemüket, és hatékonyabbak a versenyben is.

A kormányzó hozzátette: azóta, hogy Nagy-Britannia több mint négy évtizede csatlakozott az európai közösséghez, a fejenkénti brit GDP növekedési üteme a leggyorsabbak között volt a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül. Nagy-Britannia emellett folyamatosan a külföldi tőkebefektetések egyik legkedveltebb célországa a fejlett ipari térségben, és az Európai Unión belül a külföldi működőtőke-befektetések legnagyobb felvevője - mondta a brit jegybank kanadai kormányzója. A brit gazdaság a legrugalmasabbak egyike nemcsak az EU-ban, de az összes magasan fejlett ipari gazdaság csoportján belül is, mivel a legnagyobb haszonélvezője az Európai Uniót megalapozó négy szabadságjognak: az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlásának.

A központi jegybank kormányzója nem először fejt ki véleményt sarkalatos horderejű belpolitikai kérdésekben. A Skócia függetlenségéről tartott tavaly szeptemberi népszavazás előtt kifejtette: ha Skócia függetlenné válik, de meg akarná tartani fizetőeszközéül a fontot, akkor le kellene mondania frissen megszerzett szuverenitása egy részéről. Sokak szerint ez a vélemény jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a skót választók többsége az elszakadás ellen voksolt. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail