Újra lesz font, uncia, pint

Egyre több brit kereskedő szeretne visszatérni a régi mértékegységek – többek között a font, az uncia, a pint, a láb vagy a hüvelyk – kizárólagos használatához, miután a brit EU-tagságról június végén tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

hosszm.jpg

A hivatalos hosszmértékek Greenwichben

A régi mértékek használatát a jelenlegi törvények sem tiltják, de a hatályos EU-előírások szerint csak kiegészítő információként lehet feltüntetni, és az adásvételről szóló számlára mindenképpen a metrikus rendszerben számolt súlyt, mennyiséget, térfogatot kell ráírni. Aki ezt nem teszi meg, azt le is csukhatják.

tüntetö.jpg

Fontban mérni bűncselekmény?

Az imperiális rendszer visszaállításáért kampányoló Brit Súly- és Mértékegység-szövetség (BWMA) beszámolója szerint azonban egyre több boltos fordul hozzájuk azzal az igénnyel, hogy vissza akar térni a régi mértékegységek kizárólagos használatára.

iro.jpg

Warwick Cairns

Warwick Cairns író, a BWMA egyik frontembere a Daily Telegraphnak kijelentette: a szervezet 2000-ben is felháborítónak tartotta, és most is annak tartja, hogy a brit kormány bűnözőnek tekinti azt a zöldségest, aki fontban méri ki az eladott banánt.

tabla.jpg

Vegyes megoldás

„Mivel kifelé tartunk az EU-ból, a metrikus rendszer kötelező használatának törvényi megalapozottsága is megszűnik, így ideje visszaállítani a választás szabadságát” – tette hozzá Cairns.

mp.jpg

Peter Bone képviselő

Peter Bone, a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának alsóházi képviselője már fel is szólította Liam Fox külkereskedelmi minisztert a törvénymódosítás kezdeményezésére.

Az EU eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a kereskedők 2009-ig teljesen eltüntessék termékeikről az olyan mértékegységeket, mint a font, az uncia, a pint, a láb és a hüvelyk, és csak grammban, literben, centiméterben adják meg áruik mennyiségét. Végül kompromisszum született, és engedélyezték a hagyományos mértékegységek további használatát, de csak kiegészítő jelleggel, az árukon szerepelniük kell a metrikus egységeknek.

hordoür.jpg

Borűrmértékek a tuntól a rundletig

A hagyományos mértékegységekért kampányolók most azt szeretnék, ha saját maguk dönthetnék el, hogy melyik rendszert használják termékeik forgalmazásában és a forgalom elszámolásában.

Jelenleg meglehetősen kusza a helyzet, mivel Nagy-Britannia metrizálása enyhén szólva féloldalasra sikeredett. A nagyáruházak úgy oldották meg a problémát, hogy a rendszerint műanyag kannákban árult tejre például ráírják ugyan, hogy mennyisége 3,408 liter, mellette azonban ott virít az is, hogy 6 pint.

pint.jpg

Tisztességes krimóban pintben mérik a sört

A közutakon a távolságot továbbra is mérföldben és yardban mérik, és a gépkocsik sebességmérője és futásteljesítmény-számlálója is mérföldben jelez.

A benzinkutaknál az üzemanyagot most már ugyan nem brit gallonban, hanem literben mérik, de ha az autós a tankolás után a gumikat is ellenőrizni akarja, a légkompresszor mércéje a mai napig font/négyzethüvelykben mutatja ki a nyomást.

watts.jpg

James Watts gőzgépe, a Vén Bessie. A feltalálótól származik a lóerő fogalma is

A metrikus rendszer használata a brit sajtóban egyáltalán nem terjedt el. A Times bűnügyi rovatában egy beszámoló arról ad hírt, hogy a vétkes öt láb 11 hüvelyk magas, súlya hozzávetőleg 14 stone, és miután elfogyasztott vagy 3 pint sört, beült a kocsijába, de alig 800 yard megtétele után 30 mérföldes sebességgel belehajtott egy másik autóba. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail