Megint lengyelekre támadtak

Ismét lengyel állampolgárokat ért támadás Angliában. Lengyelország londoni nagykövetsége szerint az utóbbi időben tucatnál is több hasonló incidens jutott a képviselet tudomására.

A leedsi rendőrség beszámolója szerint két lengyel állampolgárt bántalmazott egy hozzávetőleg húsztagú csoport a nagyváros egyik külső kerületében. Az egyik lengyelt, akit a banda tagjai összerugdostak és megvertek, fejsérülésekkel vitték kórházba, ahol sebészeti ellátásra szorult, de már hazaengedték.

A rendőrség szerint egyértelműen rasszista indíttatású bűncselekményről van szó; a tetteseket még keresik.

nagykov.jpg

A londoni lengyel nagykövetség épülete

A területileg illetékes manchesteri lengyel főkonzulátus keddi közleménye szerint ez volt a legsúlyosabb gyűlöletbűncselekmény, amely Észak-Angliában élő lengyeleket ért az elmúlt hónapokban.

A közlemény szerint ebben az országrészben tucatnyi ilyen támadást követtek el lengyelek ellen az utóbbi időben, de a lengyel nagykövetség konzuli osztálya további 17, Közép- és Dél-Angliában történt hasonló esetről tud.

Augusztus végén a délkelet-angliai Harlow városában egy 39 éves lengyel állampolgár életét vesztette, barátját súlyos sérülésekkel szállították kórházba, miután helyi fiatalok egy csoportja egy étterem teraszán rájuk támadt.

Brit jogvédő szervezetek szerint egyértelműen megfigyelhető az idegengyűlölet vezérelte bűncselekmények számának növekedése Angliában azóta, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail