Az utolsó náciperek

Háromnapos késedelem után, hétfőn Neubrandenburgban megkezdték a volt auschwitzi szanitéc, a 95 éves Hubert Zafke büntetőperét.

A pert a vádlott egészségügyi állapota miatt halasztotta el Klaus Kabisch bíró. Zafke védője arra hivatkozott, hogy a vádlottnak magas a vérnyomása, és öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják.

ebde6278044fdcdf4147f0fb4104d7cec9a31290.jpg

Hubert Zafke

A tárgyalás előtti meghallgatáson orvosi vizsgálatban részesített vádlottat tolókocsiban gurították be a neubrandenburgi állami bíróságra. Zafét azzal vádolják, hogy 3681 embert ölt meg az aushwitzi haláltáborban egyetlen hónap leforgása alatt, 1944. augusztus 15. és szeptemnber 14. között.

Zafke a vád szerint 1944 nyarán, huszonhárom évesen néhány héten át az auschwitzi egészségügyi alakulatban szolgált. A férfi tagadta a vádakat, s azt állította, ő kizárólag sebesült katonákat, illetve a táborban szolgálatot teljesítő SS-ek családtagjait kezelte, amíg ott tartózkodott.

reinholdhganning.jpg

Reinhold Hanisch

A vád szerint Zafke tisztában kellett legyen azzal, hogy ipari méretű tömeggyilkosság folyik a megsemmisítő táborban.

Az utolsó, még életben lévő nácik ma már valamennyien a kilencvenes éveikben járnak. Júniusban ugyancsak Németországban bíróság vonta felelősségre a 94 esztendős Reinhold Hanning auschwitzi őrt, és öt év börtönbüntetésre ítélte legalább 170 ezer ember meggyilkolásában való részvételért.

helmam.jpg

Helma M.

Az elmúlt pénteken az északi Kielben a bíróság úgy döntött, a 92 esztendős vádlott – Helma M. - alkalmatlan a tárgyalásra. Őt 260 ezer rendbeli gyilkosság társtetteseként akarták felelősségre vonni. Helma M. az SS auschwitzi rádiósa volt.


vissza

facebooktwitteremail