Rasszisták foglalták el a City repülőteret

A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) szervezet tagjai foglalták el több órára a londoni City repülőtér egyetlen kifutópályáját, megbénítva a légikikötő forgalmát. A tiltakozókat őrizetbe vették.

A kilenc főből álló csoport a kifutópályán felállított egy magas, háromlábú állványt, majd a tiltakozók egymáshoz láncolták magukat. A rendőrség feltételezése szerint a Temze másik partjáról csónakkal sikerülhetett a repülőtér forgalmi területére behatolniuk.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City az egyetlen olyan, amelyik a brit főváros belterületén, a City pénzügyi központjának tőszomszédságában működik. 

2A9B016F-D012-4A45-92C6-CBFE9A60E92D_w987_r1_s.jpg

A repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó bankárok és üzletemberek körében, mivel munkahelyükről néhány perc alatt elérhető, és a belföldi célállomások mellett más európai pénzügyi központokba, illetve New Yorkba is el lehet jutni innen közvetlen járatokkal.

A Black Lives Matter UK a keddi akcióval egy időben kiadott közleményben utalt is rá, hogy éppen ezért választotta a tiltakozás célpontjául ezt az elit repülőteret.

A szervezet közleménye szerint a City repülőteret egy „kis létszámú elit használja”, miközben a Földközi-tengeren csak az idén eddig több mint háromezer migráns halt meg vagy tűnt el, és „elsőként a feketék halnak meg”. A Black Lives Matter adós maradt a magyarázattal, hogy a két dolognak mi köze egymáshoz.

ab8067f2399b450d8efabb5e1f3cce27_9.jpg

Az akció elsődleges célja a közlemény szerint a figyelemfelhívás arra a hatásra, amelyet a Nagy-Britannia okozta környezetkárosítás gyakorol – úgymond – a fekete közösségek életére helyben és globálisan egyaránt. Egy főre számítva Nagy-Britannia járul hozzá a legnagyobb mértékben a globális klímaváltozáshoz, ám azon országok között van, amelyek a legkevésbé szenvedik meg ennek „halálos hatásait”, miközben az éghajlati változásoktól leginkább szenvedő országok 70 százaléka a Szaharától délre fekvő afrikai területeken van. Ezért Nagy-Britannia az egyik elsődleges okozója annak, hogy ez az éghajlati válság egyben rasszista válság is – fogalmaz a Black Lives Matter UK tudományosnak aligha nevezhető közleménye.

black-lives-matter-activists-arrested-after-blocking-london-city-airport-runway-136408438053410401-160906115006.jpg

A szervezet kimutatása szerint a City repülőteret használók átlagos éves jövedelme 113 ezer font, miközben a repülőtér közelében lévő Newham városrész lakosságának 40 százaléka évente legfeljebb 20 ezer fontot, vagy annyit sem keres.  

A Scotland Yard több órás patthelyzet után mind a kilenc tiltakozót őrizetbe vette.

A City repülőtérről nem közlekednek Budapestre menetrendszerinti járatok. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail