Mobil az élet a rács mögött

Emberölésért és más erőszakos bűncselekményekért elítélt fegyencek a közösségi médiumokat használják fel arra, hogy elhencegjenek arany életükkel, egyebek mellett azzal, hogy a börtönőrök szervírozzák nekik a McDonaldstól rendelt kaját.

Fahim Khan, a brutális gyilkos, akit 19 éves áldozata halálra késeléséért ítéltek életfogytiglanra, nemrégiben azzal szórakoztatta az internet népét, hogy a cellájába csempészett iPhone 6-oson „szextelt” különféle nőkkel.

Prison-Fahim-Khan-mobile-phone-Instagram-twitter-Facebook-638951.jpg

A gyilkos az Instagramon posztolt a cellájában készült képeket, amelyek tanúbizonysága szerint Rolex órákat, Armani dzsekiket és Yves Saint Laurent pólókat visel – s a dizájnerruhákat „börtöngöncének” nevezi.

Khant nemigen tántorította el az sem, hogy pluszban nyolc hónapot sóztak rá a büntetésére májusban, amiért telefont birtokolt a Bullingdon börtönben: két héttel ezelőtt újabb videókat posztolt önmagáról. Az egyikből arról értesülhet a nagyvilág, hogy a Felon_m3 instagramos pofilt használó elítélt „reggelijét”, amit a McDonaldsból rendelt, maguk a börtönőrök kézbesítették ki a cellájába.

prison-phone-639022.jpg

Börtönbe mobiltelefont bevinni vagy azt ott birtokolni, illetve annak segítségével képet, szöveget, hangot átvinni bűncselekmény. Ha az elkövetőt rajtakapják, a már kiosztott büntetést legfeljebb kétévi szabadságvesztéssel toldhatják meg.

S jóllehet a fegyintézetekben alkalmazzák a legmodernebb átvitelgátló berendezéseket, hogy megakadályozzák az őrizetesek mobilozását, sok száz rafinált elítélt talál módot arra, hogy megkerülje a rendszert.

Prison-Fahim-Khan-mobile-phone-Instagram-twitter-Facebook-638955.jpg

Egy másik gyilkos, a 28 éves Dwight Callendar a Facebook-profiljára töltött fel önmagáról a börtönben készült képeket illegálisan birtokolt maroktelefonja segítségével. Ő harmincöt évet kapott a 17 esztendős Johnson Ndjoli megöléséért, akibe belelőtt, majd kést mártott, végezetül pedig, hogy biztosra menjen, furgonnal is elgázolta Délkelet-Londonban, azon kívül egy másik ember ellen gyilkossági kísérletet követett el.

Carl Mensah, egy fegyveres geng tagja halmazatban nyolcvannégy évet kapott bankrablásokért és londoni ATM-ek feltöréséért. Ő egy rakás, a Facebookra feltöltött fotón pózol Carl.Mensah33 név alatt, #10bodies hashtaggel.

Elliott Parkinson a 21 esztendős Andrew Jailpaul megölése miatt jutott rács mögé. Az áldozatot huszonötször szúrta fejbe, mellbe és lábon egy hollowayi játszótéren. Ő is azzal múlatta az időt, hogy szelfiket töltött fel a Face-re.

Prison-Fahim-Khan-mobile-phone-Instagram-twitter-Facebook-638952.jpg

Egy-két napja új profilt hoztak létre a Twitteren @HMPFacebook néven, amely felfedi, mennyi illegális mobiltelefon van üzemben a brit büntetés-végrehajtás falai mögött. A profil létrehozója, aki azt állítja, hogy legalább százötven elítélt közösségi médiumokon történt előfordulásáról van bizonyítéka, úgy véli, a bűnözők online jelentése az áldozatok családjának, rokonainak arculcsapásával egyenlő.

Az anonimitásához ragaszkodó hackneyi lakos így nyilatkozott az Expressnek: „A leghatározottabban azt gondolom, ez tiszteletlenség a családokkal szemben. Meg akartam kímélni a családokat attól a gyásztól és haragtól, amit az okoz, hogy látják a családtagjuk gyilkosát, amint a börtönbüntetésével henceg.”

„Vannak, akik azzal dicsekedne, hogy az őrök beviszik nekik a McDonaldst, vagy szemet hunynak afölött, hogy mobil van náluk. Mások csoportképet készítenek a többi gyilkossal, és odaírják, hány áldozatuk volt összesen.”

„Találtam még néhány fiútól profilt, akiket gyilkosságért ítéltek el, és akik elhatározták, hogy a profiljukra mutató linket egy kísérő sztorival együtt elküldik az igazságügyi minisztériumnak. Amely azon nyomban töröltette ugyan a profilokat, de nyilvánvalóan sem meg nem büntette, sem el nem rettentette ezeket a fiúkat, akik egytől egyig új profilokat készítettek néhány nap leforgása alatt.”

Prison-Fahim-Khan-mobile-phone-Instagram-twitter-Facebook-638956.jpg

Az Express ezeket az új profilokat eljuttatta a minisztérumnak, ahonnan a következő választ kapták: „Ez a viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és ezeket a Facebook-számlákat megszüntettük. Súlyos büntetésre számíthat valamennyi elkövető, aki a börtönben mobilt birtokol, és rendőri nyomozásra kerül sor, aminek eredményeként a letöltendő büntetés súlyosbodhat.”

„El vagyunk szánva arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy az őrizetesek mobiltelefonhoz jutását meggátoljuk, és intézkedéseket léptetünk életbe a készülékek megtalálására és blokkolására.”

Ennek érdekében életbe lépett egy törvény, ami arra hatalmazza fel az igazságügyi miniszériumot, hogy olyan bírósági rendeletért folyamodhasson, ami rákényszeríti a mobilszolgáltatókat a börtönökben jogtalanul használt készülékek hálózatból való kikapcsolására.


vissza

facebooktwitteremail