Az Express a V4-ekről

Íme a négy kelet-európai ország, amely azzal fenyeget, hogy a júniusi történelmi Brexit-népszavazást követően darabokra tépi az Európai Uniót, írja az Expressben Tom Parfitt.

A Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország mind arra használták fel a referendum eredményét, hogy az eurokratákra nyomást gyakoroljanak.

map-638581.jpg

Kiváltképp kritikával illetik a növekvő brüsszeli nyomást, amely arra kényszerítené őket, hogy több közel-keleti menekültet fogadjanak be.

Az Express.co.uk ezennel sorra veszi az úgynevezett Visegrádi Négyek, vagy V4-ek legszókimondóbb EU-ellenes támadásait.

Cseh Köztársaság

Milos Zeman cseh elnök az Iszlám Állam (ISIS) terrorakcióinak megfékezésére tett kétségbeesett próbálkozása során valamennyi migráns kitiltására szólított fel.

Augusztusban, korábban azt mondta: „A mi országunk egyszerűen nem engedheti meg magának az olyan terrorcselekmények kockázatát, amilyenek Franciaországban és Németországban bekövetkeztek. A migránsok befogadásával táptalajt biztosítanánk a barbár támadások számára.”

Milos-Zeman-638594.jpg

Milos Zeman

Idén, korábban Zeman azt állította, „gyakorlatilag lehetetlen” a muzulmán közösséget az európai társadalomba integrálni.

Hozzátette: „Hadd legyen meg a kultúrájuk odahaza, és ne hozzák azt Európába. Az integráció egymáshoz hasonlatos kultúrák viszonylatában lehetséges, és a hasonlóságok variálódhatnak.”

A menekültválságot Zeman „szervezett inváziónak” nevezte, és sürgette a Szíriából és Irakból menekülő fiatal férfiakat, hogy a menekülés helyett inkább „ragadjank fegyvert” az ISIS ellen.

Magyarország

Magyarország népszavazást írt ki arról, hogy az ország igent mondjon vagy sem a Brüsszel által diktált betelepítési kvótára.

Orbán Viktor miniszterelnök jóslata szerint az október másodikára kitűzött népszavazás nyomán referendum-cunami önti majd el a nehézségekkel küszködő közösséget.

Azt mondta: „Arra számítok, hogy számos európai ország, különösen a történelmi V4-ek - Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia – Magyarország nyomdokaiba lépnek. Még ha referendumot valójában nem is tartanak, hiszem, hogy legalább támadást intéznek minden fórumon az EU kényszerkvótái ellen.”

Viktor-Orban-638605.jpg

Merkel arcán némi hitetlenkedéssel hallgatja a magyar kormányfőt

Orbán júliusban felzúdulást okozott, amikor „méregnek” nevezte a migránsokat, és hozzátette: „Minden egyes migráns közbiztonsági és terrorfenyegetést jelent.”

Ugyancsak felzúdulást okozott Schöpflin György, Orbán pártjánk egy képviselője, aki azt mondta, disznófejeket kéne kirakni a határkerítésekre a muzulmán migránsok elrettentésére.

Szlovákia

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak keményvonalas álláspontot képvisel a migrációval és az iszlámmal szemben, azt állítva, ennek a vallásnak „nincs helye” az ő országában.

Robert-Fico-638608.jpg

Robert Fico

A jobboldali politikus májusban jelentette ki: „A multikulturális Európa ötlete megbukott. A migránsokat integrálni nem lehet. Ez egyszerűen lehetetlen. Nem akarom, hogy muszlimok tízezrei jöjjenek ide és reklámozzák a maguk portékáját.”

Lengyelország

A Brexit-szavazást követően Jaroslaw Kaczynski volt lengyel vezető szót emelt azok ellen az uniós kísérletek ellen, amelyek az Egyesült Királyság megbüntetésére irányultak.

„Az ezektől a nagy országoktól származó eredeti javaslatok az Uió felrobbantására bátorítanak”, mondta. „Nagy-Britanniát ma arrogánsan kezelik, hisztérikus reakcióval.”


vissza

facebooktwitteremail