Frederick Forsyth: „Kémkedett utánam a BBC”

Úgy tűnik, A Sakál napja írója már a hatvanas években sem volt elég vörös a BBC-nek. Frederick Forsyth szerint a „közszolgálat” emberei még a lakását is feltörték, amikor ő a tudósítóként külföldön dolgozott.

forsyth_vez.jpg

A világhírű kémregényíró azt állítja, a BBC a nyomába küldte az egyik emberét, akinek az volt a feladata, hogy politikai nézetei után kutakodjon. Minderre azért volt szükség Forsyth szerint, mert az 1960-as évek második felében összekülönbözött főnökeivel a nigériai polgárháborúval kapcsolatos híreken. A szerzőnek 1967-ben a nigériai kormány és a szakadár Biafra tartomány közötti harcok tudósítása volt az első igazán komoly újságírói megbízatása.

Biafra Nigéria lázadó tartománya volt, amely 1967 és 1970 között létezett az ibo törzsbeliek független államaként. Az ibókat Nigéria-szerte üldözni, iratani kezdték, sokan Biafrába menekültek, ahol a lakosság néhány hónapon belül 8 millióról 12 millióra növekszik. Kifogynak az élelmiszerből, éhínség köszöntött be.

1968 biafra photo Keystone.jpg

A biafrai kormány egy genfi PR ügynökségen keresztül hívta fel a nyilvánosság figyelmét a katasztrófára. A próbálkozás sikerrel jár: a biafrai háború az egyik első példája annak, hogyan lehet a haditudósításokat tudatos sajtómunka segítségével befolyásolni. A világsajtót bejárják az éhezéstől felpuffadt hasú gyerekek képei – ez az első ilyen megdöbbentő sajtókampány. A Biafra szóról a legtöbb embernek azóta is a gyermekéhezés jut az eszébe.

A függetlenségi mozgalom leverése hárommillió ember életébe került. Az azóta nyilvánossá vált dokumentumokból kiderül, hogy Nagy-Britannia nem akarta volt gyarmata széthullását, és Harold Wilson munkáspárti kormánya teljes mértékben kiállt a nigériai központi kormányzat mellett és a lázadók ellen, a már akkor is balra húzó BBC pedig természetesen támogatta ebben.

haroldwilson.jpg

Harold Wilson nem akart önálló Biafrát

A BBC-nél azzal vádolták Forsythot, hogy a polgárháborúról szóló riportjai elfogultak az ibók irányában, és Forsyth szerint főnökei arra „gyanakodtak, hogy felforgató hajlamai” vannak. Emellett a lagosi vezetést fegyverekkel támogató brit kormánynak sem voltak ínyére az általa küldött tudósítások – állítja.

Az író úgy döntött, saját szakállára visszatér a polgárháborús országba, hogy saját szemszögéből írja meg az ott történteket. „Vettem egy jegyet Portugáliába, lefizettem egy fegyverkereskedőt, hogy juttasson be Biafrába. Amíg ott voltam, behatoltak a lakásomba. A szomszédoknak azt mondták, aggódtak miattam... az ajtó fel volt törve” – emlékezett vissza a jelenleg zajló edinburghi könyvfesztiválon.

Frederick Forsyth outside his home in Ireland, 1978.jpg

Az író 1978-ban, írországi otthona előtt

Arra a kérdésre, hogy mégis ki tört be, a 77 éves író rávágta: a BBC. „Mesélték nekem, hogy van ott egy nagyon titokzatos fickó, a Nyomozó. Rettegtek, mert volt egy tudósítójuk, aki dezertált és ezzel nagy botrányt okozott. Nagyon-nagyon zavarba ejtő volt ez számukra, így volt egy emberük arra az esetre, ha utána kéne járni a munkatársak politikai nézeteinek.”

Frederick Forsyth – aki a közelmúltban felfedte, hogy újságíróként dolgozott a brit hírszerzésnek is – úgy véli, a BBC működése inkább a kormányszervekéhez, semmint a szerkesztőségekéhez hasonlított. A maga részéről jobban érezte magát kívülállóként, mert „a rendszer emberei mind rohadékok”, és nem akart közéjük tartozni.

forsyth01.jpg

Forsyth írói pályája végéről nyilatkozott

A BBC az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy nem tud az író által mondottakról, mint ahogy az állítólagos Nyomozóról sem.

Frederick Forsyth, akinek könyvei világszerte 70 millió példányban keltek el, Edinburghban újfent megerősítette, hogy nem ír több könyvet. Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg, 2015-ben pedig kiadta memoárjait. Három évvel ezelőtti könyvének kutatómunkája során elutazott Szomália fővárosába, Mogadishuba, „ami ugye nem egy kellemes hely”, de a felesége megfenyegette, hogy ha még egyszer ilyen „hülye útra vállalkozik”, beadja a válókeresetet. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail