Ellepik Anglia kertjeit az ázsiai szuperhangyák

Újfajta, a korábbiaknál agresszívebb hangyafaj felbukkanása tartja aggodalomban Nagy-Britannia zoológusait. Egyértelműen domináns fajról van szó, és ahol felbukkannak, ott az őshonos hangyák napjai meg vannak számlálva.

Super-ants-invading-British-gardens-faster-than-ever.jpg

Az igen invazív szuperhangyák külsőre hasonlatosak a közönséges fekete kerti hangyához, velük szemben azonban képesek arra, hogy akár több mérföldes kiterjedésű kolóniákat hozzanak létre, több tucatnyi királynővel.

A tudományos nevén Lasius neglectusként emlegetett szuperhangya Ázsiából származik. Az első európai kolóniát Budapesten találták meg 1991-ben. A kontinensen azóta mindenfelé elterjedt. A Brit-szigeteken 2009 óta eddig hat kolóniát fedeztek fel. Az emberekre ugyan nem jelentenek veszélyt, tartani lehet azonban attól, hogy károsan befolyásolják az ökoszisztémát. Különösen a kerteket és az üvegházakat kedvelik.

Elva Robinson, a Yorki Egyetem ökológusa szerint nem kétséges, hogy az új faj kirekeszt az őshonos hangyákat onnan, ahol megtelepszik. Azt még nem tudni, hogy az ember környezetén kívül is megtelepednek-e.


vissza

facebooktwitteremail