Rotherham: ipari méretekben folyik a pedofília

Az Express nyomozásának eredményei szerint egyre iszonytatóbb valóság bontakozik ki a rotherhami szexbotrány kapcsán. Kasmíriakból álló bűnbandák éveken át büntetlenül erőszakolják gyereklányok ezreit. Bár a nyomozást másfél éve az NCA vezeti, eddig sehol egy letartóztatás. Ha újabb áldozat jelentkezik, felkészühet, hogy megkapja a bélyeget: rasszista.

Szervezett bűnözésre bőven van példa mindenfelé a világban, az azonban nem mindennapi, hogy kimondottan fiatalkorúakkal szemben elkövetendő szexuális bűncselekmények kedvéért külön maffia alakuljon.

rothr03.jpg

Az Express által megkérdezett áldozatok, az értük kiálló aktivisták és helyi lakosok szerint még a héten a nyomozás komoly eredményeit tárják a nyilvánosság elé.

Mint ismeretes, Rotherhamben az éveken át büntetlenül űzött praktikák miatt több ezer fiatalból lett szexuális bűnözők prédája. Ami a legdöbbenetesebb, hogy az ügy kipattanásával, a nyomozás elindulásával az elkövetők egyáltalán nem húzták meg magukat, a bűnbandák tagjai továbbra is úgy tekintenek magukra, mint a város uraira, és továbbra is zavartalanul folyik a kiskorúak adásvétele egy több millió fontos „üzlet” keretében.

roth04.jpg

Lehetne akár egy békés kisváros is

Az elkövetéssel gyanúsíthatók zöme az India és Pakisztán közötti, mindkét ország által magának követelt Kasmírból érkezett, nagy részük Mirpur városából. Az Express úgy döntött, a riportban a „kasmíri” vagy „mirpuri” kifejezést fogja használni, mivel számos tisztességes pakisztáni ember undorát fejezte ki amiatt, hogy közösségükben ilyen emberek létezhetnek. Tiltakoznak az ellen, hogy valamennyi pakisztánit ezek után a vadállatok után ítéljenek meg.

Két éve, az ügy kirobbanásakor derült ki, hogy senki igazán nem is akarta megsérteni a tisztességes pakisztániak vagy kasmíriak érzelmeit. Olyannyira nem, hogy a hatóságok – amire még nem volt példa az angol bűnüldözés történetében – úgy döntöttek, homokba dugják a fejüket. A rendőrség és a tanácsi dolgozók arra hivatkozva nem foglalkoztak a rotherhami tömeges erőszakkal, hogy féltek: rasszistának fogják őket minősíteni.

Alexis Jay professzor kutatásainak döbbenetes eredménye szerint 1997 és 2013 (!) között minimum ezernégyszáz lány lett erőszak áldozata, miközben a helyi hatóságok azzal voltak elfoglalva, hogy csak le ne rasszistázzák őket. John Drew professzor idén márciusban már azt állapíthatta meg, hogy a rendőrség immár „adekvát módon” áll a problémához – vagyis annak ellenére nyomoz, hogy az elkövetők nem fehér, angolszász és protestáns emberek voltak –, ami pedig a történelmi léptékű hibákat illeti, azokat „elszigetelték”.

rother02.jpg

A különféle független forrásokból kikerekedő kép azonban még mindig igen riasztó. A tanúvallomásokból az derül ki, hogy a rasszizmus Damoklész-karja mintha továbbra is ott lebegne a rendőrség feje felett, és az emberek a tanácsra is kimondottan dühösek, mivel továbbra se tesz semmit a bandák megfékezéséért. Az erőszak pedig tart.

Egy áldozat, aki az Ellie álnevet használja, azt állította: „A fehér lányok megerőszakolását még mindig folytatják ezek a férfiak. Tudok arról, hogy voltak, akiket hónapokig ki se hallgattak [a rendőrség emberei]. Ez még mindig iszonytató.”

A dél-yorkshire-i rendőrség botrányos leszerepelése miatt a kormány lépésére a National Crime Agency vette át a nyomozás felügyeletét. Az Operation Stovewoodnak elnevezett művelet jelenleg hétezer különféle nyomot követ. „Ellie” azonban rámutat arra, hogy az elmúlt másfél évben az NCA se tett túl sokat azon kívül, hogy elköltött tízmillió fontot. „Nem volt még egy letartóztatás se?”, teszi fel a jogos kérdést az áldozat.

Egy másik, szintén megerőszakolt, magát Lizzie-nek nevező lány: „Ismerek néhány lányt, akik nemrégiben álltak elő, és akiknek azt mondták, rasszisták, és ismerek sok olyat is, akik nem fognak kiállni, és az igazat megvallva, nem is kárhoztatom őket érte.”

rother4.jpg

Lizzie beszámolója csak egy a sok közül, amit az Express vett fel más áldozatoktól, aktivistáktól, szomszédoktól, akik mind arról számolnak be, hogy a bűnbandák zavartalanul működnek tovább Rotherham utcáin. Lizzie már meg se döbben ezen, hiszen naponta hallja. Egy harmadik áldozat szerint a helyzet jottányit sem javult, mert a hatóságok továbbra sem kívánják megégetni magukat.

A bandák nem riadnak vissza a kimondottan maffiajellegű fellépéstől sem: egy megerőszakolt lány apja elmondta, miként vették körül a házát, hogy megfélemlítsék. Kidolgozott „tanúmegfélemlítési programmal” rendelkeznek, és képesek arra, hogy az áldozatokat és a családjukat rettegésben tartják.

Erre egy példa: márciusban két teljes héten át minden nap, éjfél és hajnali egy között becsengettek az egyik áldozat házába azzal, hogy pizzát vagy valami más rendelést hoztak. A kémlelőlyukon kinézve egy bandatagokkal megrakott autót láttak a ház előtt.

Egy másik áldozat és a nagymamája mögé két BMW szegődött, miközben kutyát sétáltattak. Eleinte nem foglalkoztak a beszólogatásokkal, de azok egyre durvábbak lettek: „Na, ti fehér kurafiak, azt hiszitek, biztonságban van a lányotok?” Másnap reggel egy kopasz bandatag fenyegette meg őket.

Mindebből nem nehéz megállapítani, hogy a rotherhami rendfenntartás épp úgy nem tesz semmit, mint korábban, és az erőszakhullámról egyáltalán nem lehet múlt időben beszélni. A rotherhami gyerekek épp úgy veszélyben vannak, mint néhány évvel ezelőtt. Semmi nem változott. A nemi erőszak jelenleg is ipari méretekben zajlik, és hétről hétre újabb és újabb áldozatok jelentkeznek. Teljesen nyíltan folyik az egész, tanúk is vannak, de azt mondják, a rendőrségi közöny miatt egyszerűen nem tartják értelmét annak, hogy beavatkozzanak.

_88922770_hi032139369.jpg

Crompton rendőrfőnök már nem akar nagy drámákat

David Crompton, a dél-yorkshire-i rendőrség főnöke novemberben megy nyugdíjba – elég nyilvánvalónak látszik, hogy ő már csak ki szeretné bekkelni a hátralévő hónapokat, mégpedig különösebb megrázkódtatás nélkül. Nem csoda, ha eközben ilyen jelenetek zajlanak egy tanú beszámolója szerint:

„Láttam a fiatalembereket, akik körüllihegték a melegben a házat, akár a kutyák, el nem mentek. Egy fehér lány háza körül csoportosultak, a gyerek odabenn sikított a konyhában, a férfiak be akartak menni, hogy megerőszakolják, és a rendőrséget nem érdekelte.”

Sarah Champion, Rotherham képviselője nem vitatja, hogy az erőszakhullámnak még nincs vége, de azt állítja, hogy a számok csökkenőben vannak. „Nem fogadhatjuk el ezt mint elkerülhetetlent”, szögezi le.

roth01.jpg

A félelem árnya borul a városra

David Greenwood, a Switaskis ügyvédi iroda munkatársa, aki több tucat megerőszakolt rotherhami lányt képviselt, azt állítja, összesen hat pedofil banda tevékenykedik a városban. „Erős a gyanúm, hogy ugyanez történik ma az ország számos más városában is. Lehet találni szülőket, akik feljelentést tesznek a rendőrségen, de nem veszik őket komolyan.”

Semmi nem változott Anne Marie Waters aktivista szerint sem, aki saját nyomozását végzi az ügyben. Úgy véli, az erőszak-üzlet virágzik továbbra is, az áldozatokat pedig annyira megfélemlítik, hogy csak nagyon kevesen mernek beszélni.

És még így is 161 esetet jelentettek Rotherhamben csak 2015 áprilisa óta.

A rendőrség arra kér minden áldozatot és tanút, győzze le félelmét és jelentkezzen a Say Something segélyvonalon – 116 000 – vagy hívja a Crimestopperst, akár név nélkül is, a 0800 555 111-en.


vissza

facebooktwitteremail