Európa legrémesebb kastélya

Az angol történelem legsötétebb fejezeteinek volt tanúja a Northumberland északi részén lévő Chillingham falu kastélya.

02.jpg

A temetőkert

02_.jpg

Középkori kopogtató

Eleinte erődítménynek épült, két évszázaddal később teljesen megerősített kastéllyá építették át. A 15. századtól egészen az 1980-as évekig a Grey és a Bennet családok fészke volt.

03.jpg

Korabeli tűzhely részlete

Az épülethez tartozó jókora parkban terelik a híres chillinghami marhacsordát, amely mintegy kilencven, ritka vérvonalú szarvasmarhából áll.

04.jpg

Korabeli kocsi

05.jpg

Középkori ökrösszekér

A kastély stratégiai ponton helyezkedik el az angol-skót határon, közel a tengerhez, ezért is nem véletlen, hogy főszerepet játszott a véres 14. századi angol-skót háborúkban. A Skóciába tartó angol hadak rendszerint támaszpontként használták, de jó néhányszor rajtaütöttek és megostromolták a dél felé portyázó skótok is.

06.jpg

Jó néhány eredeti bútordarab is megvan

A kastély főkapuja a 17. században épült, a szépséges parkot pedig még később, a 19. század elején hozta létre ugyanaz a Sir Jeffrey de Wyatville, akinek munkáját a Windsor kastély is dicséri.

07.jpg

Jókora almárium

08.jpg

Ebédhez terítve

Az alapvető építészeti stílus és a masszív falak azonban az évszázadok alatt érintetlenek maradtak, és jó néhány jellegzetesen középkori megoldás ma is fellelhető.

09.jpg

Innen hiába akarta valaki felhívni az ügyvédjét

10.jpg

A szöges hordóba zárt embert legurították valamilyen magas helyről

Ezek közé tartozik a kínzókamra, ami kétségkívül Chillingham legborzasztóbb részeinek egyike. Elég sok megtalálható még itt – közszemlére téve – azokból a kínzóeszközökből, amelyek még ma is tökéletes állapotban vannak, akár munkára is lehetne fogni őket.

11.jpg

Szöges priccs

12.jpg

Kínzásra használt mángorló

Egyikük rémesebb, mint a másik. Van köztük kínpad, szöges ágy, szögekkel kirakott szék, vasszűz, ujjcsavaró, láncok, lábvasak, ketrecek, embercsapdák és bélyegvasak.

13.jpg

A felirat arra kéri a látogatókat, ne próbálják ki ezt az öreg darabot

Becslések szerint három év leforgása alatt körülbelül 7500 skótot kínoztak meg ebben a tömlöcben – férfiakat, nőket, gyerekeket egyaránt.

14.jpg

Szöges cipő

A második világháború idején a kastély a hadsereg kezére került. Ebben az időszakban kivágták és eltüzelték az akkor még sokkal dekoratívabb erdő fáinak jó részét. A háború után a kastély hanyatlásnak indult.

15.jpg

Második világháborús vegyvédelmi felszerelés

Sir Humphrey Wakefield – akinek felesége, Lady Mary Tankerville a Grey család leszármazottja – végre saját kezébe vette a romladozó épületet, és nekilátott a restaurációnak. Így sikerült megmentenie a 800 éves kastélyt az enyészettől. Ma az épület egyes részei mindenki által megtekinthetők, sőt magánrendezvényeket is tartanak benne.


vissza

facebooktwitteremail