Brexit: Még lehet jönni, de előbb-utóbb bezár a bazár

A Brexit-ügyi miniszter szerint nagyvonalú megállapodás várható London és Brüsszel között a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az EU-ban élő britek jogainak csorbíthatatlanságáról. David Davis nem zárta ki, hogy „egy bizonyos időpont után” az újonnan érkezőkre már nem vonatkoznának ugyanezek a jogok. Ez az időpont valószínűleg 2018 lesz. Két évük van még azoknak, akik az Angliába való áttelepülést fontolgatják. Utána bizonytalanná válhat a helyzetük.

no-formal-brexit-talks-until-end-of-year-dsapsted_9078_t12.jpg

Davis: a korlátlan idejű letelepülés joga csak azokat illetné meg, akik egy bizonyos meghatározott időpont előtt érkeznek Nagy-Britanniába

David Davis a Mail on Sundaynek nyilatkozva elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi unós polgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

„Nagyvonalú megállapodás lesz a már itt tartózkodó EU-migránsok ügyében, és nagyvonalú megállapodást kötünk az EU-ban élő britek ügyében is”, fogalmazott a veterán tory.

A kormány hivatalos álláspontja: viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve ez uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha még Nagy-Britannia kilépése előtt esetleg meredeken növekedne a külföldi EU-tagállamokból érkező letelepülők száma, Davis kijelentette, hogy ha ez bekövetkezik, „azzal foglalkozni kell”. A Brexit-ügyi miniszter szerint számos lehetőség van, ezek közé tartozhat például, hogy a korlátlan idejű letelepülés joga csak azokat illetné meg, akik egy bizonyos meghatározott időpont előtt érkeznek Nagy-Britanniába, az utána érkezőkre már nem.

Davis hangsúlyozta azonban, hogy ezeket a döntéseket „nem találgatásokra, hanem a realitásokra alapozva” kell majd meghozni.

Kijelentette azt is: bízik abban, hogy Nagy-Britannia megtarthatja hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához, úgy, hogy közben szabályozza a bevándorlást.

Ezt a kombinációt EU-illetékesek egyértelműen kizárták, Davis azonban kijelentette, hogy jelenleg „mindenki a kiinduló tárgyalási pozícióit foglalja el”, és nyilvánvaló, hogy az uniós illetékesek ebben a szakaszban keményen fogalmaznak. „Ha az ember egy ház vagy egy autó megvásárlásáról tárgyal, akkor sem az első ajánlata a végső”, tette hozzá.

KSKS-593065.jpg

David Davies a Brexit egyik legkeményebb híve volt a kampány alatt

Jóllehet a kilépéspártiak közt vannak olyan radikálisok, akik azt követelik, hogy azon nyomban léptessék életbe a Lisszaboni Szerződés 50. szakaszát, nagyon valószínű, hogy ezt a jelenlegi kormányban senki sem akarja elkapkodni, és az nem is várható ez év decembere, de még inkább jövő év eleje előtt. Az Express idézi Davis minisztert, aki szerint a UK és az EU válása 2018 táján válhat teljessé.

Az eddigi nyilatkozatok alapján tehát nem képzelhető el, hogy bárki uniós polgárt hazaküldjenek, és a mintegy hárommilliónyi kelet-európai, valamint portugál, spanyol, görög, olasz áttelepült jogi helyzetében a közeljövőben változás nem várható. Azoknak viszont, akik még csak most tervezik, hogy áttelepülnek a UK valamelyik országába, érdemes a folyamatot felgyorsítaniuk. Nem valószínű ugyan, hogy a kapuk egy napon teljesen bezárulnának, az viszont elképzelhető, hogy valamiféle kvótával, pontrendszer bevezetésével, megfelelő szintű nyelvtudás megkövetelésével, esetleg az életkor maximálásával az Egyesült Királyság kormánya 2018-tól megpróbálja lejjebb szorítani az uniós áttelepültek számát. (MK/MTI/Express)


vissza

facebooktwitteremail