Muzulmán belharc zajlott Münchenben

Terrorgyilkosságok zajlottak pénteken egy müncheni gyorsétteremben és az azzal szemközti plázában, s a rémtettnek voltak nacionalista indítékai is: a 18 éves iráni, aki megszállottja volt a lövöldözéses tömeggyilkosságnak, mintha főként népe történelmi ellenfeleire, az arabokra és a törökökre utazott volna. Íme a bűncselekmény, amiről a müncheni rendőrfőnök azt állította, semmi köze se a bevándorláshoz, se az iszlámhoz.

103905370_Ali-Sonboly-small_trans++5W4QMPz0ggDRmAkZqXVH71Vse9JsN00kzbUr3IXHaGo.jpg

A német és iráni állampolgársággal is rendelkező Ali David Sonboly egyik legfőbb példaképe a norvég bűnöző, Anders Breivik lehetett, aki a világ leghatékonyabban működő tömeggyilkosaként egy alkalommal a legtöbb áldozatot szedte. Indokai azonban már teljesen mások voltak, sokkal inkább hasonlítottak azokéra az amerikai tinédzserekére, akik az iskolában elszenvedett sérelmek, az úgynevezett „bullying” miatt ragadnak lőfegyvert és állnak bosszút – sokszor nem is azokon, akik szenvedéseiket okozták.

Az iszlám világ csak kívülről nézve egységes, valójában százféle ellentét feszíti, nem véletlen, hogy az erőszakos halált halt mohamedánok túlnyomó többsége más mohamedán kezétől veszíti életét. A közismert síita-szunnita gyűlölködésen kívül ott vannak a nemzeti ellentétek, az egyes országokon belüli törzsi ellentétek, azok az ellentétek, amelyek a palesztinok és az összes többi arab nép közt állnak fenn, és a legősibb: az irániak utálata, nem csak arab, de török részről is. Nem véletlen, hogy még az Ezeregyéjszaka mesegyűjteményben is folyamatosan visszatér a „gonosz perzsa” figurája.

Az eddigi információk alapján Ali David Sonbolyra igencsak rászállhattak az iskolában többségben lévő arabok és törökök, és a folyamatos kínzás vezethetett a pénteki, összességében kilenc emberéletet követelő drámáig. Sonboly új, női Facebook-profilt hozott létre magának a Selina Akim álnevet használva, és ehhez egy csinos tinédzser lány fotóját használta fel. Selina Akimként posztolta néhány órával a gyilkosságok előtt az üzenetet, ami előnyös kiárusítással kecsegtette a fiatalokat.

Suspected-shooter-seen-on-the-roof-of-the-Munich-shopping-centre.jpg

Ali David Sonboly a pláza tetején, bal kezében a Glockkal

Volt, aki rájött arra, ki rejlik az álnév mögött, és sejtette azt is, mire készül. „Ez itt egy bizonyos Ali Sonboly kamu profilja. Ne dőljetek be neki”, írta Lukas Dore. „A fiú pszichológiailag zavart, és csak figyelmet akar.”

Ezt a figyelmet sajnos meg is kapta hamarosan, több százmillió embertől, amikor Allah akbar kiáltások közben tüzet nyitott a gyorsétteremben – nem válogatás nélkül. Az áldozatok közé került két török fiú, két koszovói lány, és a török fiúk 45 éves anyja.

Íme a bűncselekmény, amiről a müncheni rendőrfőnök azt állította, semmi köze se a bevándorláshoz, se az iszlámhoz.

Sonboly egy nyilvántartásban nem szereplő 9 mm-es Glock pisztollyal követte el tettét. Ehhez a rendkívül jó minőségű és igen gyilkos kézi lőfegyverhez háromszáz lövedéke is volt a nála lévő hátizsákban, így akár szerencsés körülményként is felfogható, hogy nem végzett jóval nagyobb pusztítást.

A rendőrség töviről-hegyire átkutatta Sonbolyék lakását. A korábban mentális problémákkal küszködött és pszichiátriai kezelésben részesült elkövető München egy nagymenő külvárosában lakott. A talált bizonyítékokból derült ki, hogy előszeretettel gyűjtött anyagot tömeggyilkosságokról, főleg Anders Breivikéről, aki 2011-ben 77 fiatalt lőtt agyon Norvégiában. A mostani müncheni vérengzés a Breivik-gyilkosságok ötödik évfordulóján történt.

De Sonbolynak imponálhatott a 2009. évi bajorországi iskolai lövöldözés is, amiben tizenhat gimnazista vesztette életét, és alaposan kitanulmányozott egy könyvet, aminek ez volt a címe: Miért gyilkolnak a srácok? Az iskolai lövöldözők gondolkodása nyomában.

The-father-of-one-of-the-victims.jpg

Az egyik meggyilkolt török fiú apja a fia képével

A lövöldöző tinédzserek tettük elkövetése előtt általában próbálják figyelmeztetni környezetüket. Nem volt ez másként Sonboly esetében sem, aki egy alkalommal a Face-en is megjelölte még a majdani gyilkosság helyszínét is, máskor pedig azt mondta osztálytársainak: „Mindannyiótokat meg foglak ölni.”

Az eset következményeként a német hatóságok arra készülnek, hogy megszigorítsák – no még mindig nem a bevándorlást, hanem a fegyvertartást, jóllehet feltehetően most is jóval kevesebben haltak volna meg, ha a járókelők közül van valakinél fegyver és megfékezi vele a fiatal gyilkost. Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bild am Sonntagnak azt mondta, a német fegyvertörvények máris szigorúak, és ki kell vizsgálni, miként tudott az elkövető mégis szert tenni egy Glockra.


vissza

facebooktwitteremail