Az évtized végén euró lesz Magyarországon

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez.

Hozzátette, ehhez közelebb kell kerülni az uniós átlaghoz, valamint tovább kell javítani a termelékenységet, ugyanakkor stabilabb euró is kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával.

euro_02 (1).jpg

Varga Mihály szerint gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. Hozzátette: az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya.

euro3.png

A miniszter úgy vélte, sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából.

euro04.png

Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét - tette hozzá.

euro05.png

Felidézte, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergencia jelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert – Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek.

A magyar euró terveit már korábban elkészítette a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója, Bernát Barbara. 

A Magyar Kroki kommentárja: az eurót természetesen régen be lehetett és be is kellett volna vezetni, egyetlen tollvonással, amint a görögök, de például Koszovó is megtette, miközben egyikük sem teljesít semmilyen feltételt – utóbbi még csak nem is uniós tag. A mindenkori magyar kormányok azonban nem akarták, hogy kicsússzon a kezükből a legális pénzhamisítás, az infláció-okozás lehetősége, ezzel ugyanis lemondtak volna arról, hogy bármikor elértéktelenítsék a fizetéseket, a nyugdíjakat, vagy épp hagyják, hogy a bankok devizahitellel kirabolják a lakosságot. Ez a magyarázata a forint érdekében időnként feltörő nacionalista hörgésnek.

 

Nem hangzik túl életszerűnek, hogy épp a Fidesz járulna hozzá az euró bevezetéséhez, amikor ebből semmilyen előnye nem lenne. Miként nem volt a korábbi kormányoknak is, amelyek egybehangzóan azt hazudozták, hogy a magyar gazdaság „nem érett” a közös fizetőeszközre. A bejelentés egyelőre inkább a 2018-as kampány egyik mézesmadzagjának tűnik.


vissza

facebooktwitteremail