Dallasban megvesztek a rasszista feketék

Rodney King, a köztörvényes bűnöző eltúlzott megrendszabályozása óta nagyon oda kell figyelnie az amerikai rendőrnek, hogy a végsőkig tartsa magát a törvény betűjéhez, mivel a bűnöző jogai adott esetben meghaladják az övéit, illetve azokét, akiket a rendőr védelmez: a társadalom törvénytisztelő tagjainak jogait. Most már ott tartunk, hogy a megagitált orgyilkosok hátulról öldösik a rend őreit, és még mindig kérdés Amerikában, mi a teendő. 

160708-dallas-shooting-mbe-146p-2_ebc9a2aa7bb2e5763010a2b9d710b663.nbcnews-ux-600-480.jpg

Rendőrgyász feketén-fehéren

Ötre emelkedett a dallasi rasszista fekete orgyilkosok rendőráldozatainak száma, miután az este meglőtt rendőrök egyikének életét nem sikerült megmenteni, jelentette be David Brown rendőrfőnök újabb sajtótájékoztatóján, pénteken.

Brown ezúttal közölte azt is, hogy az amerikai rendőri erőszak elleni tüntetés alatt elkövetett támadásokat vélhetően egyeztették, valamennyi áldozatot ugyanis hátulról lőtték meg.

louisiana-1759.jpg

A felhergelt csőcselék, amely biodíszletként szolgált a rasszista gyilkosok showjához

Közben folytatódik a rendőrség és az egyik, még szabadlábon lévő gyilkos alkudozása. A férfi és a rendőrök között mintegy negyvenöt percig tartó lövöldözés volt, a nem akarja megadni magát, jóllehet, azt ismételgeti, hogy "hamarosan vége lesz".

Orvlövészek öt rendőrt agyonlőttek, hatot megsebesítettek az úgynevezett rendőri túlkapások ellen tüntetésen a texasi Dallasban csütörtök éjszaka - jelentette az amerikai média.

dallas-1-759.jpg

Gyorsan elkapták az elkövetőket

A dallasi rendőrfőnök, David Brown jelentette be a hírt, hogy letartóztatták a két orvlövészt, de mindjárt hozzátette, hogy egy nőt is őrizetbe vettek és további gyanúsítottjai is vannak a lövöldözésnek. Egyikük azt állította, hogy robbanószerkezeteket is elhelyeztek a városban.

A káosz helyi idő szerint este kilenc órakor tört ki, mert az orvlövészek tüzet nyitottak a békés tüntetőket kísérő rendőrökre. Előzőleg több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy férfit, csütörtökön reggel pedig a Minnesota államban lévő Falcon Heightsben forgalmi igazoltatás közben lőtte le a rendőr a jogosítványát kereső autóst. Mindkét esetben a rendőrök fehérek, az áldozatok fekete bőrűek voltak – fordított esetben természetesen nem történt volna semmi.

dallas-2-759.jpg

Akcióban

Dallasban a Fox televízió helyszínről tudósító riporterének megfogalmazásában "elszabadult a pokol". Gregg Abbott, Texas állam kormányzója egységre szólította a lakosságot. David Brown rendőrfőnök és Mike Rawlings polgármester sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a helyieket, de ennek egyelőre nem sok foganatja lett. A városban fokozott maradt a rendőri jelenlét, a magasban helikopterek cirkálnak. Az Egyesült Államok szövetségi Légügyi Hatósága átmeneti repülési korlátozásról döntött, ennek értelmében Dallas felett egyelőre nem repülhetnek át utasszállító repülőgépek. A Facebook is fokozott ellenőrzést vezetett be felhasználói körében.

Rendőrségi hírek szerint a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt öljenek meg. Az egyikük egyébként feladta magát, miután a fotóját köröztették.

24CC496E00000578-2914934-image-a-48_1421534876952.jpg

A tisztesség is hallatja a hangját Amerikában: korábbi felvétel egy rendőrpárti tüntetésről

Csütörtökön este más amerikai nagyvárosokban is tüntetés volt a rendőri erőszak és a hatósági túlkapások ellen. Utcára vonultak a minnesotai St. Paulban, továbbá Chicagóban, New Yorkban, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, a louisianai Baton Rouge-ban, az oregoni Portlandban. Utóbbi helyszínen letartóztattak egy fegyveres férfit, aki szintén lövöldözni akart a békés tüntetésen. Washingtonban a Fehér Ház előtt tüntetők a Capitolium, azaz a törvényhozás elé vonultak, és be is akartak hatolni az épületbe. Péntekre virradóra még mindig rendőri sorfal védte az épületet.

24CC451600000578-2914934-image-a-50_1421534884592.jpg

Fehérek és feketék együtt tüntetnek a törvény és a rend uralma mellett

Az Egyesült Államok valamennyi államában világosak a rendőri intézkedésre vonatkozó törvények. Ennek ellenére gyakori, hogy az eközben megállásra vagy másra felszólított gyanúsított nem engedelmeskedik, például mert alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt van. Ilyenkor a rendőr teljes joggal és indokkal használ fegyvert – függetlenül a gyanúsított korától –, mivel sohasem tudhatja, mikor kerül elő a másik oldalon fegyver. Az ilyenkor ártalmatlanná tett személyek között természetesen jócskán akad fehér, hispán és indián is, mint ahogyan az intézkedő rendőrök között is. A rasszista feketék azonban kizárólag akkor tiltakoznak, ha a rendőr történetesen fehér, a gyanúsított pedig történetesen fekete.

24CC485E00000578-2914934-image-a-53_1421534899727.jpg

Korábbi felvétel: tüntetés a veszélyben forgó rendőrök mellett

A fekete rasszizmus azóta vetette le végképp hazugul ájtatos, martinlutherkingi álarcát, amita nincs mire hivatkoznia – nevetséges is lenne, hiszen nyolcadik éve egy félvér muzulmán lakja a Fehér Házat, de korábban is akadtak bőséggel feketék a létező legmagasabb posztokon is, pl. Condoleezza Rice Bush elnöksége idején. Most már ott tartanak, hogy a kötelességüket teljesítő rendőröket gyilkolják halomra – előre megfontoltan –, azokat, akiket azért vezényeltek ki az utcára, hogy az ő menetüket biztosítsák.

Fajgyűlölő terror csapott le Amerikára, épp amikor fordulni látszik a kocka az elnökválasztási versenyben. A mostani történtek sokkalta veszedelmesebbek, mint ami 2001. szeptember 11-én történt. Akkor egy világhódító náci ideológia csapott le a szabad világ jelképeire, kívülről. Ma már az ellenség belülről támad, és magára az államra emel kezet.

blue_lives_billboard.jpg

A rendőréletek számítanak. Hirdetőtábla Louisianában

Az állam fogalma az Egyesült Államokban – és általában az angolszász világban – gyökeresen különbözik az Európában megszokottól. Európában az állam a kiváltságosok játékszere, amely fentről lefelé építkezik, és az alattvalók azért vannak, hogy legyen kiket becsapni és kihasználni. Ezzel ellentétben az angolszász társadalomépítés alulról felfelé történik, az állam következik annak polgáraiból, és nem megfordítva. Ebből következően a rendőr nem az elnyomás szolgája és jelképe, mint Magyarországon, hanem az állam polgárainak választása, amellyel meg kívánják magukat védeni a rendbontással szemben.

David-Brown-QA.jpg

Nincs irigylendő helyzetben David Brown, Dallas rendőrfőnöke

Ettől különös súlyú a rendőrgyilkosság. Azok a fajgyűlölők – hátuk mögött a politikailag korrekt elmebetegekkel –, akik fegyverükkel célba vették az egyenruhát, magára az államra emeltek kezet – félreértések elkerülése végett: nem arra a szörnyadminisztrációra, ami Washington D. C.-ben székel, hanem Texas államára, azaz Texas törvénytisztelő polgárainak összességére, akik épp azon vannak mainapság, hogy a szövetségi szörny kártevését megfékezzék. 

Ez nem maradhat megtorlatlan. Texasban szerencsére van halálbüntetés.

MTI/Weisz Cecília


vissza

facebooktwitteremail