Külügyminiszter: „Kizárt, hogy a külföldieknek távozniuk kellene”

A Nagy-Britanniában letelepedő és munkát vállaló külföldi EU-polgárok jogai nem változtak attól, hogy megszavazták a Brexitet. A kilépés után azonban e jogok garantálása csak viszonossági alapon lehetséges, mondta James Brokenshire, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára.

PHILIP-HAMMOND-.jpg

Philip Hammond

Vagyis: az uniós országoknak épp úgy garantálniuk kell a területükön élő 1,35 millió brit állampolgár jogait, ahogyan a UK-nek a területén élő 3,3 millió – tehát közel háromszor annyi – EU-s állampolgár jogait.

Ugyanígy nyilatkozott Philip Hammond külügyminiszter, aki kizárta, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgároknak távozniuk kellene.

Brokenshire bevándorlási államtitkár kijelentette: továbbra sem lesznek azonnali változások a külföldi EU-bevándorlók jogosultságaiban. „Nem lenne bölcs dolog” azonban, ha a brit kormány hosszú távra szóló garanciákat adna e jogok érvényesülésére, még mielőtt az EU-társállamoktól hasonló biztosítékokat kap arra, hogy a más uniós országokban élő britek jogai sem csorbulnak a kilépés után.

Hammond nem sokkal később kijelentette: a brit kormány addig nem tehet érdemi nyilatkozatokat ebben az ügyben, amíg a tárgyalások le nem zajlottak, mivel e kérdésről kétoldalú megállapodást kell majd kötni az EU-val.

Hammond hangsúlyozta: reméli, hogy sikerül e kérdésben egyezségre jutni az EU-társállamokkal, és így a Nagy-Britanniában élő uniós és a EU-ban élő brit állampolgárok helyzetében nem következik be változás, de London erre nem tud egyoldalú kötelezettséget vállalni.

8473546622_f1a57dcd72.jpg

James Brokenshire

A British Future integrációs és migrációs kutatásokra szakosodott intézet megbízásából az ICM közvélemény-kutató által elvégzett legutóbbi felmérés szerint a brit választók 84 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió más országaiból érkezett letelepülők és munkavállalók továbbra is Nagy-Britanniában élhessenek.

Az uniós országokban élő 1,35 millió brit tizenhat országban oszlik meg, a legtöbben Spanyolországban élnek, mivel a jobb módú nyugdíjasok szívesen vesznek ott idős napjaikra ingatlant. Kétszázezer brit él Franciaországban, elsősorban Provance-ban, szintén az éghajlat miatt. 115 ezren Németországot választották második hazájuknak. Negyedik és ötödik helyen Portugália és Ciprus áll, 60, illetve 50 ezer fővel. Néhány kelet-európai ország is rendelkezik kisebb brit kolóniával, így Magyarországon is él 5200 brit alattvaló.

Fordítva más a helyzet. A UK területén 3,32 millió EU-polgár él életvitelszerűen. Messze a legtöbben a lengyelek vannak 883 ezer fővel, a köztársasági írek a másodikak 411 ezren, ehhez jön 297 ezer német, 229 ezer román, 204 ezer olasz, 176 ezer francia és 147 ezer litván. A nyolcadik helyen a 132 ezer portugál áll, őket követi 129 ezer spanyol, és mi, magyarok a 2015-ös nyilvántartás szerint mindössze 80 ezer fővel épp csak beférünk az első tíz közé. (MK/MTI/Migration Watch)


vissza

facebooktwitteremail