Ziherejsztűvel szolidarítanak az angolok

Kampány indult a brit társadalomban annak érdekében, hogy biztosítótű feltételével fejezzék ki az uniós vendégmunkások iránti szolidaritásukat és az utóbbi idők idegengyűlölő atrocitásai iránti megvetésüket azok, akik a kilépésre szavaztak ugyan, de nem velünk, uniós polgárokkal van bajuk. A jelenségről a Telegraph számolt be

Safety-pin-campaign-trending_1-large_trans++pJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8.png

A kilépést ellenzők szerint a referendum végeredménye tehető felelőssé azért, hogy megnövekedett a gyűlöletbűncselekmények és rasszista incidensek száma, amelyek szenvedő alanyai elsősorban a legnagyobb létszámú kelet-európai náció, a lengyel közösség tagjai voltak.

A józan gondolkodású angolokat arra szólítják fel, hogy viseljenek biztosítótűt, amivel lehetővé teszik, hogy hozzájuk fordulhasson segítségért bárki, akit közterületen rasszista abúzus fenyeget.

Több ezren olyan fotókat osztottak már meg magukról online, amelyen viselik a ziherejsztűt.

Allison, egy Londonban élő amerikai, aki vezetéknevét nem fedte fel, azt nyilatkozta, a Brexit-szavazás utáni rasszista incidensek késztették arra, hogy a mozgalmat beindítsa. Mint mondta, egyszerűsíti a csatlakozást, hogy nem kell sehova menni, hogy az ember biztosítótűt vegyen, hiszen az minden háztartásban van, és a kitűzése mentes mindennemű politikától. Csupán egy jelről van szó, ami megmutatja, hogy az emberek szembehelyezkednek a gyűlöletbűncselekményekkel. „Az uniós polgároknak és bevándorlóknak ez azt jelzi: én egy biztos személy vagyok egy bizonytalan világban.”

A xenofóbiával összefüggésbe hozható bűncselekmények száma a rendőrség statisztikája szerint 57 százalékkal nőtt meg a népszavazás csütörtöki napja és a rákövetkező vasárnap között eltelt időben, ha a négy héttel korábbi, azonos időszakkal hasonlítjuk össze.


vissza

facebooktwitteremail