Nem válaszol a nagykövetség kérdésünkre

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza elnökével, majd a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterével találkozott hétfőn, londoni látogatásának nyitónapján Áder János. Továbbra sem tudni, hogy vajon Göncz Árpáddal és Mádl Ferenccel ellentétben őt miért nem fogadja II. Erzsébet.

lordmayíor.jpg

Áder a Lord Mayorral

A köztársasági elnök Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéinek nagy-britanniai bemutatása alkalmából érkezett a brit fővárosba. A nagyszabású Becket-rendezvénysorozat kezdete előtt, hétfő délután, parlamenti hivatalában fogadta őt Frances D'Souza bárónő, a Lordok Házának elnöke.

A rövid megbeszélés után Áder János a Mansion House-hoz, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hivatalához hajtatott, ahol ebéden látta vendégül Jeffrey Evans, a jelenlegi Lord Mayor.

A Lord Mayor nem azonos London négyévente közvetlenül választott polgármesterével. A City saját polgármesterét a nyolc évszázados hagyománynak megfelelően évente választják az aldermanek, a brit főváros üzleti központjának elöljárói. A City polgármesterének címe is alderman.

francesdsouza.jpg

Parlamenti hivatalában fogadta az elnököt Frances D'Souza bárónő, a Lordok Házának elnöke

A Lord Mayor nem csupán protokolláris tisztség: viselője a City határain belül az uralkodó után a legmagasabb méltóság, s külföldön a Korona, illetve a kormány képviseletében is tárgyalhat.

A köztársasági elnököt kedden a Downing Streeten fogadja David Cameron miniszterelnök.

Lapunk vasárnap kora reggel küldött e-mailjében érdeklődött Magyarország londoni nagykövetségén afelől, mi az oka annak, hogy a köztársasági elnököt mint államfőt nem fogadja II. Erzsébet brit uralkodó. A kérdésre harminchat órája nem kapunk feleletet, a nagykövetség nem méltatja válaszadásra a Magyar Krokit és annak olvasóit. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail