Valakinek csak megéri

A tavaly Európába érkezett menekültek befogadásának gazdasági haszna már öt éven belül csaknem kétszeresen meghaladhatja a költségeket, áll egy új elemzésben, amelyet a Guardian ismertetett.

A tanulmányt Philippe Legrain brit közgazdász, az Európai Bizottság előző elnöke, José Manuel Barroso volt gazdasági tanácsadója állította össze. Legrain számításai szerint a tavaly érkezett migránstömeg befogadása 2015 és 2020 között 69 milliárd euróval növeli az érintett európai országok közadósság-állományát, viszont ugyanebben az időszakban 126,6 milliárd eurót ad hozzá a GDP-hez.

Nickelsdorf-Austria-Migrants-Getty-640x480-618x464.jpeg

A menekültek befogadására fordított egy eurónyi befektetés csaknem két euró gazdasági hasznot hajt öt éven belül, áll a The Guardian által idézett tanulmányban, amelyet a lakhelyükről elűzött emberek megsegítésére alakult Tent (Sátor) alapítvány és az Open Political Economy Network nevű új kutatóműhely közösen hozott nyilvánosságra.

Legrain, aki a neves londoni közgazdaságtudományi egyetem, a London School of Economics előadója, a Guardiannek elmondta: a legközkeletűbb tévedés az, hogy a menekültek terhet jelentenek, és még azok is ebben a tévhitben élnek, akik egyébként pártolják a menekülők befogadását.

migrants-walk-out-of-Hungary-ap-640x480-618x464.jpg

A közgazdász szerint azonban a menekültek befogadásának kedvező gazdasági hatásait gyengítheti, ha Európa nem gyorsítja fel integrálásukat a munkaerő-állományba. A menedékkérőknek már folyamodványuk elbírálásának idejére lehetővé kellene tenni, hogy munkát vállaljanak, emellett sürgősségi alapon nyelvtanulásukat is meg kell oldani, és olyan térségekben kell letelepíteni őket, ahol több a munkalehetőség, nem pedig ott, ahol a legolcsóbb az elszállásolásuk – érvelt Legrain.

migrant3_8262352cf9ef8ff997a221ccb36e7058.nbcnews-fp-1200-800-618x412.jpg

A neves szerző egyben több történelmi példát is hoz korábbi, sikeres és nagyszabású menekült-áttelepítési programokra – így például annak a mintegy 800 ezer embernek a befogadását, akik a vietnami háború után mentek az Egyesült Államokba. S miközben ez az embertömeg eleinte valóban kiadást jelentett USA számára, ma már ezeknek a vietnami-amerikaiaknak nagyobb a jövedelmük és jobb a foglalkoztatási mutatójuk, mint a tősgyökeres amerikaiaknak.

A Magyar Kroki észrevétele: Most is vietnamiak akarnak jönni? Lapunk hamarosan terjedelmesen kivesézi a migránsok befogadása melletti és elleni gazdasági észérveket, és megmondjuk a tutit.


vissza

facebooktwitteremail